Ondskapt: Grimoire Ordo Devus

Het is zo’n tien jaar stil geweest rond het Zweedse Ondskapt. Deze black metal band werd in 2000 opgestart en zorgde al vlug voor een ep (‘Slave Under His Immortal Will’ (2001)). Met ‘Draco Sit Mihi Dux’ zorgde het gezelschap in 2003 voor een goed onthaald debuutalbum, terwijl opvolger ‘Dödens Evangelium’ (2005) zelfs nog beter scoorde. Het was dan toch even wachten op ‘Arisen From The Ashes’ dat er uiteindelijk in 2010 kwam. En nu pas is er deze ‘Grimoire Ordo Devus’, een zwartgeblakerd duivels album dat black metal adepten veel plezier zal doen. Ondskapt wil met dit vierde werkstuk elkeen meenemen naar zijn eigen dromen en nachtmerries en confronteert je zodoende met je eigen demonen en doodsangsten. De heren slagen daar eigenlijk wonderwel in want vanaf de eigenzinnige morbide en sinistere klanken van opener ‘Prelude’ voel je hoe duistere gedachten zich van je meester proberen te maken. En dat terwijl de band nog niet echt zijn muzikale kaarten op tafel gooit. Dat gebeurt pas vanaf ‘Semita Sinistram’ waar de vier heren – Acerbus (vocals, gitaar), Gefandi Ör Andlät (bass), Daemonum Subeunt (drums) en J. Megiddo (gitaar) – je meteen meesleuren op hun muzikale reis waar duistere dreiging en pakken kilte je omgeven. Vanaf dan gaat het razendsnel vooruit met furieuze erupties, gedreven tempo’s, uitmuntende maar dreigende vocalen en flitsend donker gitaargeweld. Wie hoopt op nog een miniem straaltje zonlicht is eraan voor de moeite. En zonder ook maar een ogenblik te vervelen dendert de zware Ondskapt trein verder met knappe tempo en ritmewisselingen. Maar dit is niet alles: de heren zorgen er immers voor dat deze dreigende kracht ook wordt gekoppeld aan mooie melodieën die vooral tot uiting komen in het heel knappe gitaarwerk. Een klein uur lang zorgt Ondskapt ervoor dat al je denkbare, en misschien ook ondenkbare, demonen langs komen en je in de ogen kijken. Maar je doorstaat elke test met glans en na afloop van het eerste rondje, weet je gewoonweg dat je je nog iets beter gaat voelen met een tweede rondje ‘Grimoire Ordo Devus’. Dat doe je dan natuurlijk ook want je weet dat het heelt en dat het je sterker maakt om ook nieuwe demonen te gaan overwinnen. Wij hebben slecht één (gouden) raad voor Ondskapt: gelieve ons nu niet opnieuw tien jaar in het ongewisse te laten.

Luc Ghyselen (90)

Osmose Productions OPCD 390

Tracklist: 1. Prelude 2. Semita Sinistram 3. Ascension 4. Devotum In Legione 5. Animam Malam Daemonium 6. Opposites 7. Paragon Belial 8. Possession 9. Old And Hideous 10. Excision