Elegy Of Madness feat. Giovane Orchestra Jonica: Live At Fusco Theater

Elegy Of Madness is een Italiaanse symphonic metal band die sinds 2006 actief is. De discografie van de band telt ondertussen vier full-albums waarvan ‘Invisible World’, dat eerder dit jaar op de markt kwam het meest recente is (voor bespreking zie onze rubriek CD review). Begin dit jaar, net vooraleer corona ons leven zo verlamde, kon het zestal – Anja Irullo (vocals), Tony Tomasicchio (gitaar, growls, sequencer), Marco Monno (gitaar), Luca Basile (cello), Larry Ozen Amati (bass) en Francesco Paolo Caputo (drums) – nog een live concert weggeven. Dit unieke concert (Fusco Theater, 07/02/2020) voor Elegy Of Madness, want het was een samenwerking met het lokale talentvolle Giovane Orchestra Jonica (een symphonisch orkest gedirigeerd door Fabio Orlando), werd opgenomen en gefilmd. Deze opnames worden nu op dvd en cd op de markt gebracht door Pride & Joy Music. We zijn al een tijdland zeer te spreken over het werk van dit Italiaanse gezelschap en al het goede wat we daar reeds over schreven of hoorden, wordt hier nogmaals bevestigd. Liefhebbers van het (sub)genre kunnen eigenlijk niet om deze release heen. Wij kregen de audio reeds aangeboden en aarzelden niet om die aan een luisterbeurt te onderwerpen. Zeventien tracks biedt de band je aan met schitterende orkestrale ondersteuning zorgen ervoor dat je geboeid luistert van begin tot eind. Dat de band vooral het meest recente album in de spotlight zet, is niet meer dan normaal te noemen. Dat je nummers wat moet aanpassen omdat een symfonisch orkest erbij komt, is maar de logica zelve. Maar als die nummers dan nog staan als een huis en je een schitterende wisselwerking krijgt tussen band en orkest, dan weet je dat je nummers hebt afgeleverd van topniveau. En kijk: dat lukt Elegy Of Madness hier nagenoeg perfect. Voeg daar de enorm veelzijdige superbe stem van Anja aan toe, hier en daar “tegen gewerkt” door de contrasterende growls van Tony, en je verkrijgt een absoluut schitterend werkstuk aangeboden die elke liefhebber van de band en / of het (sub)genre absoluut in huis moet halen. En of je nu kiest voor de dvd of de audio versie, dat maakt ons niet uit. Dit is symphonic metal van hoog niveau zoals wij het heel graag horen.

Luc Ghyselen (90)

Pride & Joy Music PJM 12401

Tracklist: 1. Intro 2. Egodemon 3. Believe 4. New Era 5. Aegis Of Light 6. Es 7. Apnoea 8. Nobody Cares 9. Memories River 10. To Esperia 11. Invisible World 12. Fil Rouge 13. Kore 14. The Rise Of Sirius 15. Reborn 16. Divine Obsession 17. Day One