Surma: The Light Within

Viktorie Surmøvá en Herik Joensen vormen samen Surma, een internationaal symfonisch metal gezelschap. Herik kennen we van Tyr. Viktorie is toe aan haar eerste echte proefstuk. Niet dat ze een onbekende is, daarvoor is ze al te lang actief op social media, waardoor de liefhebbers van female fronted metal (ja, ik weet het, verschrikkelijke term) haar al lang op hun radar hebben. ‘The Light Within’ is hun debuut, uitgebracht via Metal Blade Records. En daarmee rest me eigenlijk enkel nog te zeggen dat je elf volwaardige nummers, een instrumentale intro en outro voorgeschoteld krijgt. Nee, slecht klinkt het niet. Echos van Nightwish weerklinken. Het symfonische gehalte weegt zeker zwaar door, maar overstemt gelukkig het metal gehalte niet. Hier en daar komt de band zelfs verfrissend uit de hoek, maar al bij al ga je niet veel nieuws horen bij Surma. Slecht is het zeker niet. De vraag is of je dit wel in huis moet halen. Ik heb het gedaan. Ik heb er geen spijt van. Maar eigenlijk moet het voornamelijk wat origineler, wat op zich geen sinecure is voor een genre dat quasi uitgemolken is. Ik heb het uiteraard over symfonische metal en niet over female fronted metal, want dat is geen genre, enkel een hersenspinsel van seksistische muziekliefhebbers.

Frederik Blieck (75)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. Rendition 2. Reveal The Light Within 3. Like The River Flows 4. Fire And Wind 5. Desire 6. The City Of Winds 7. The Selkie (Kópakonan) 8. Until It Rains Again 9. Emptiness (Is No More) 10. Cages Of Rage 11. Downfall 12. Lost To Time 13. Deconstruction