Evocatus: Path To Tartarus

In 2012 werd in het Australische Muswellbrook Ecocatus opgestart, een band die met deze ‘Path To Tartarus’ aan zijn tweede full-album toe is nadat men in 2017 debuteerde met ‘Mortem In Deos’. Muzikaal haalt Evocatus inspiratie bij o.a. Kreator, Amon Amarth en Arch Enemy. Zo krijg je hier een mooie mix te horen van agressieve thrash metal en brutale melodic death metal, met nadruk op dat laatste ingrediënt. Op tekstueel vlak haalden de heren – Brad Delforce (bass), Adam Watts (drums), Philip Keong (gitaar), Vaughan Jones (gitaar, vocals) en Nich Shields (vocals) – dit keer inspiratie in de Griekse mythologie. Tartarus is immers het meest onaangename deel van de onderwereld waar geesten van gestorvenen werden gestraft die de goden hadden uitgedaagd of die in het leven uitzonderlijk slechte dingen hadden gedaan. Zelf zijn wij alvast te vinden voor deze ‘Path To Tartarus’ want wat we te horen krijgen – volgens de band zijn dat heftige riffs, machtige solo’s en krachtige vocalen over oude goden, bloedige veldslagen, én een inzicht in de mind van de meedogenloze strijders (en daar zijn we eigenlijk wel volkomen mee eens) – is dik in orde. Echt tippen aan de roem van een van de eerder vernoemde bands kan dit Evocatus nog niet, maar als deze band zich zo blijft ontwikkelen en ons op tijd en stond weet te verrassen met albums als dit, dan ligt er een mooie muzikale carrière in het verschiet. Aandachtige lezers hebben het ondertussen begrepen. Wij vinden dit tien tracks tellende ‘Path to Tartarus’ nog geen echt meesterwerk, maar zijn wel danig te spreken over het album. Naast de eerder opgesomde ingrediënten dienen wij nog te vermelden dat onze aandacht nergens de kans kreeg om te verslappen en dat de heren ons aangenaam verrasten met goed opgebouwde nummers waarin heel wat variatie zit op gebied van tempo en ritme. Liefhebbers van melodic death metal doen er goed aan om dit tweede werkstuk van Evocatus aan een stevige luisterbeurt te onderwerpen. Hoogst waarschijnlijk komen ze net als wijzelf onder de indruk en zal dit album een aanvulling worden in de collectie: warm aanbevolen.

Luc Ghyselen (90)

Independent Release

Tracklist: 1. Kronos Olympus 2. Centurion 3. Bane’s Heresy 4. Walls Of Troy 5. Into Madness 6. Warriors Of The Sea 7. Banished 8. Drums In The Deep 9. Upon The Sands 10. Tartarus