Auðn: Vökudraumsins fangi

In de duistere wereld van de black metal zijn er een aantal grote begrippen, die quasi gelijkstaan met een kwaliteitsgarantie. Twee van die begrippen zijn “IJsland” en “Seasons of Mist”. Het feit dat Auðn al meteen na het uitkomen van hun debuut door het prestigieuze Franse label werd opgepikt, is dan ook geen toeval, temeer omdat dit IJslandse sextet zich wel wat onderscheidt van hun landgenoten. Anders dan de dissonante avant-garde geluidsbrij die vele kampioenen van de IJslandse scene produceren, behoudt Auðn het ijzige gitaarwerk maar houdt de compositie leesbaar. Dit, in combinatie met emotionele breaks en atmosferische partijen, maakt hun muziek heel wat toegankelijker en dat is op ‘Vökudraumsins Fangi’ niet anders. Omineus trieste intro’s vloeien over in intense metal en vervagen tot sfeerscheppende, emotionele intermezzo’s. Deze derde plaat neigt nog meer dan de vorige naar post-black metal qua sfeer en dat is geen slechte zaak. Het getormenteerde gekrijs van Hjalti Sveinsson speelt hier zonder twijfel een grote rol in, maar ook modernere ritmes en melodische riffjes zorgen soms voor een onvervalst post-hardcore gevoel à la Deluge. Extensief tremologebruik, de combinatie van zware gitaren en trage treurdrum en de klaagzang van eenzame hoge leadgitaren maken ook de brug naar DSBM, bijvoorbeeld op de titeltrack of op ‘Naedir Um’ en ‘A Himin Stara’. Die laatste, alsook ‘Ljostyra’ combineert een Solstafir-vibe met heel degelijke, rechttoe rechtaan donkere black metal en een epische finale met moordende dubbele basdrums. ‘Elborg’ en ‘Derpsott’ zijn aanraders voor de fans van meer traditionele black metal, ook al blijft het mistroostige steeds aanwezig. Opnieuw een voltreffer dus van Auðn en zeker het luisteren waard als je van post-black metal X DSBM crossovers houdt (“Church Of HFTS”, Deluge…).

Sam Bruynooghe (92)

Season Of Mist

Tracklist: 1. Einn Um Alla Tid 2. Elborg 3. Birtan Hugann Brennir 4. Verdur Von Ad Brad 5. Derpsott 6. Naedir Um 7. Horfin Mer 8. A Himin Stara 9. Ljostyra 10. Vökudraumsins Fangi