East Temple Avenue: Both Sides Of Midnight

In 2017 organiseerde gitarist / songwriter / producer Darren Phillips een melodieuze rockradioshow in zijn geboorteland Australië. Darren sprak zo met vele artiesten uit de hele melodieuze rockwereld en onvermijdelijk werd er gesproken over songwriting en samenwerking. Een jaartje later contacteerde de man bassist Dennis Butabi Borg (Cruzh), leadgitarist Philip Lindstrand (Find Me, Arkado) en drummer Herman Furin (Work of Art) met het idee om samen een album te maken als studioband East Temple Avenue. Phillips’ oude vriend en producer Dan Skeed (Urban Stone) vervoegde ook de band. Toen ook vocalist Robbie LaBlanc (Find Me, Blanc Faces) toetrad, was de band compleet. In hun respectievelijke studio’s, in Australië, Zweden en de VS, begon de band met het songwriting- en opnameproces, dat vervolgens zijn weg zou vinden naar de in Sydney gevestigde studio’s Skeed Music van Phillips en Skeed, voor het mixen en masteren. De eerste single ‘When I’m With You’ kwam in mei 2019 uit en de opvolger ‘Don’t Make Believe’ trok de aandacht van AOR Heaven, met wie de band in april 2020 een deal tekende. De band is natuurlijk nooit fysiek samen geweest, al is het wel het doel om op te treden en nummers op te nemen. De vertrouwelijke vocalen van Robbie worden in de opener ‘Mountain’ meteen goed uitgespeeld, de man zet meteen zijn strot nagenoeg helemaal open. Op een ritmisch en melodieus arrangement horen we verder sterk gitaarwerk, dat de lat meteen hoog legt voor wat zal volgen. Meestal komt het beste nummer na de opener en dat zou ook hier wel eens kunnen kloppen. Erg melodieus en voluit gaan, dat zijn twee termen die hier val tel zijn. Knap gitaarwerk. Tijdens de eerste noten van ‘Fool For Love’ wordt een melodie tussen je oren geduwd en die zal de volgende vijf minuten niet verdwijnen. Het rustigere nummer kent toch wel wat energieke momenten. Zalige zangpartijen, met die kleine uitbarstingen die dat verschil maken. Robbie, zoals we hem kennen, maar toch telkens onder de indruk. ‘My Last Breath’ is een ballad die erg bombastisch naar een powerballad explodeert. De heren weten welke snaren ze moeten raken om alles in beweging te zetten. Opnieuw veel melodie in ‘Everything’, ‘Forever Yours’ en ‘Fly High’, die misschien geen brokken maken, maar gewoonweg (alweer) mij glimlachend voetjes-tikkend laat genieten. Drie knappe ritmes op een rij waarbij je niet stil kan zitten. Het begin van ‘When I’m With You’ laat je voelen dat er opnieuw iets speciaals aankomt. De beste nummers zitten blijkbaar mooi verdeelt over het album, want dit oorwormpje vinden we vrij achteraan het album. Mooi uptempo en melodieus voel je de energie zo vloeien. Cliché-gewijs duurt dit mooi liedje niet lang, maar die energieboost is gewoonweg zalig. Met ‘The End Of Me And You’ krijgen we ook een eerder gewone ballad, al laat Robbie ook hier de kans niet liggen om zichzelf in de kijker te zingen. Maar met ‘Where Love Is’ wordt het pas helemaal rustig. Met een minimaal aan instrumentale begeleiding komen we bij het einde van ‘Both Sides Of Midnight’. Met eigenlijk geen enkel slecht nummer op het album, dat een stuk boven het gemiddelde uitkomt, mogen we van een uiterst knap debuut spreken. Natuurlijk zijn het geen beginners meer, de heren hebben hun ervaring mee en dat resulteert in tien pareltjes van hoog niveau. Het is voor deze nummers dat de repeatknop uitgevonden werd.

Rocking Klingon (85)

AOR Heaven aor 00219

Tracklist: 1. Mountain 2. Don’t Make Believe 3. Fool For Love 4. My Last Breath 5. Everything 6. Forever Yours 7. Fly High 8. When I’m With You 9. The End Of Me And You 10. Where Love Is