In Cauda Venenum: G.O.H.E.

Het Franse In Cauda Venenum werd in 2010 opgestart in Lyon. Vijf jaar later werd het titelloze debuutalbum op de wereld losgelaten en nu, nog eens vijf jaar later is het drietal – Ictus (gitaar, bass, vocals), N.K.L.S. (drums) en Raphaël Verguin (cello) – er met zijn tweede full-album, ‘G.O.H.E.’ getiteld. Tussen beide full-albums in leverden de heren ook een nummer voor een split met Heir en Spectrale. Dit In Cauda Venenum (er bestaat een gelijknamige death metal die eveneens afkomstig is uit Lyon) drukt zich muzikaal uit aan de hand van post black metal en kiest steeds opnieuw voor lang uitgesponnen nummers. Op het debuut vind je twee nummers met een duurtijd van elk ongeveer eenentwintig minuten. Op de split een nummer van iets over de veertien minuten en op dit tweede werkstuk prijken ook maar twee nummers. ‘Malédiction’ opent en neemt kant A van de vinyl voor zijn rekening met een duurtijd van over de tweeëntwintig minuten. Gelukkig weten de heren dat ze dan kunnen spelen met tal van tempo’s en ritmes die telkens ook een ander gevoel in kracht opleveren. En toch hebben wij het moeilijk om onze aandacht volledig toe te spitsen op dit lang uitgesponnen nummers dat heftiger passages afwisselt met zeer rustgevende stukken. Ook van de vocalen die langs komen zijn we niet zo’n fan daar ze, naar onze smaak althans, iets te diep in de mix verzonken zijn en daardoor niet zo goed te verstaan. De gesproken woorden die diep in het nummer aan bod komen kunnen we wel weer begrijpen, maar vinden we dan niet echt een meerwaarde. Kant B krijgt ‘Délivrance’ toegewezen, ook al zo’n lang uitgesponnen nummer van net geen tweeëntwintig minuten. Hier openen de heren met gesproken tekst en een diepe naargeestige sound die dan overruled wordt door krachtdadige drumpatronen. Opnieuw is er heel wat afwisseling te horen in tempo en ritme, in krachtiger momenten en rustgevende stukken, in duistere momenten en korte tijden met wat zonlicht, in hoop en wanhoop. Op zich vinden we beide nummers bijlange niet slecht, er zit toch wel voldoende variatie in, maar uiteindelijk verslapt onze aandacht ergens wel. Dat laatste mag natuurlijk als we van een topalbum willen spreken. Nu is dit, helaas voor In cauda Venenum, het geval en moeten we besluiten dat ‘G.O.H.E.’ wel zijn momenten heeft, maar toch twee maal iets te langdradig uitvalt. Misschien moeten de heren er eens over nadenken om wat kortere nummers op de mensheid los te laten.

Luc Ghyselen (70)

Les Acteurs de l’Ombre Productions LPAO-126

Tracklist: 1. Malédiction 2. Délivrance