Big Scenic Nowhere: Lavender Blues (ep)

Nadat Big Scenic Nowhere ons eerder dit jaar aangenaam verraste met een debuut-album – ‘Vision Beyond Horizon’ (zie ook onze rubriek “CD Review) – vroegen we ons af of we eigenlijk nog meer te horen zouden krijgen van dit project. Big Scenic Nowhere werd immers opgestart door Yawning Man-gitarist Gary Arce en Fu Manchu-gitarist Bob Balch. En we vermoeden toch dat deze twee bands uit het stoner rock / desert rock wereldje voldoende in huis hebben om ver te raken in het muziekwereldje. Toch hebben de heren dus dit project opgestart en krijgen we nu al een nieuw werkstukje te horen onder de naam Big Scenic Nowhere. Voor deze drie tracks tellende ep riep het duo hulp in van Tony Reed (Mos Generator – bass, vocals, syntheziser, gitaar) en Bill Stinson (Yawning Man – drums). Voeg daar dan nog wat “special guests aan toe – Per Wiberg (ex-Opeth – synthezier, piano), Daniel Mongrain (Voivod – gitaar) en Chris Goss (Masters Of Reality – gitaar) – en je verkrijgt een line-up om potten te breken. Gelukkig breken de heren niet letterlijk potten, maar bewijzen ze wel volledig hun kunnen tijdens deze drie tracks. Het titelnummer, ‘Lavender Blues’ is een iets meer dan dertien minuten durend nummer dat eigenlijk eindeloos kan blijven duren zonder ergens naar toe te leiden, maar waar je wel mee kan wegdromen, high worden of … waar je gewoon eindeloos kan van genieten indien je houdt van stoner rock / desert rock overgoten met een stevige saus van psychedelica. De zachte, rustgevende stem van Tony, de mooie gitaar capriolen van de heren, de knappe sound uit de synths, de rustgevende cadans op de drums, … het komt allemaal mooi samen in dit lange titelnummer. ‘Labyrinths Fade’ opent eerder aarzelend maar krijgt dan een leuk ritme en tempo mee waar opnieuw alle instrumenten aan meehelpen om tot een mooi geheel te komen. Wij zijn vooral onder de indruk van de gitaren die elkaar nergens in de weg lopen en elkaar zowat alle ruimte gunnen die nodig is om te gaan schitteren. Ook dit nummer, dat dus qua tempo en kracht iets steviger is dan het titelnummer, kan eindeloos uitgesponnen worden zoals het hoort in het (sub)genre. Met ‘Blink Of An Eye’ komen we al bij het afsluitende nummer. Het is meteen ook het kortste nummer en het hardst klinkende nummer zonder dat de heren afdwalen van hun mix van stoner rock, desert rock en psychedelica. Kijk, dit is nu eens een mooi opgebouwd geheel geworden: van eerder zacht en rustig naar iets meer kracht en vaart. ‘Lavender Blues’ van Big Scenic Nowhere is een knappe aanvulling op een stoner rock / desert rock collectie en zal fans van o.a. Yawning Man, Fu Manchu, Mos Generator en aanverwanten zeker bekoren.

Luc Ghyselen (88)

Heavy Psych Sounds HPS 145

Tracklist: 1. Lavender Blues 2. Labyrinths Fade 3. Blink Of An Eye