Jaded Star: Realign

Jaded Star werd in 2013 opgestart door vocaliste Maxi Nil (ex-Visions Of Atlantis) en drummer Raphael Saini (o.a. ex-Iced Earth). Het toch vrij goed ontvangen debuut-album ‘Memories Of The Future’ (2015) opende wat deuren wat betreft concerten. Zo deelde de band het podium met o.a. Moonspell, Epica, Xandria en Draconian. Toch zat toen reeds de klad erin wat betreft een vaste stabiele line-up. ‘Realign’ lijkt dan ook een nieuwe start voor Jaded Star want enkel Maxi Nil is er nog steeds bij. Gitarist Dane Constantine kwam er in 2018 bij, terwijl de overige drie bandleden er pas sinds dit jaar bij gekomen zijn: Ioannis Dres (bass), Jim Rouvelas (drums) en Angelos Vafeiadis (keyboards). Je krijgt tien nummers die een moderne versie verzorgen van heavy metal / melodic metal, maar die, naar onze smaak toch, net iets te veel elektronica laat horen om ons echt te overtuigen. Begrijp ons niet verkeerd: op vocaal vlak scoort Jaded Star opnieuw zeer goed, Maxi is dan ook een klasbak wat betreft stem, al mogen sommige vervormingen die worden aangewend op haar stem wel achterweg blijven. Maar de bieps en bloops die her en der opduiken en het te vol klinkende keyboard tapijt, plus de soms eigenzinnige arrangementen die in tal van songs zorgen ervoor dat we ons niet echt op ons gemak voelen bij het beluisteren van dit album. Het lijkt ons ook dat de band hier net alles vertolkt met de handrem op, dat men zich niet volledig smijt op gebied van kracht. Kortom, we blijven op onze honger zitten en we vrezen eigenlijk ook een beetje dat Jaded Star, ondanks het feit dat we hier met klasvolle muzikanten te maken hebben, een beetje ter plaatse blijft trappelen. En er is een gezegde dat zegt: “geen vooruitgang is … achteruitgang”. Of hadden we iets te veel verwacht van het nieuwe Jaded Star album?

Luc Ghyselen (68)

Noble Demon Records

Tracklist: 1. Female Fronted 2. Breathing Fire 3. A Pain All Mine 4. Maybe 5. Adrian 6. Children Of Chaos 7. Rise Up 8. We’re the Heroes (A Song for Us) 9. Vertigo 10. Higher Than Love