Cortez: Sell The Future

Cortez, een Amerikaans vijftal uit de buurt van Boston, is met ‘Sell the Future’ toe aan zijn derde full-album. Na de ep ‘Thunder In A Forgotten Town’ (2007) was het vijf jaar wachten op het full-album debuut. Dat kwam er uiteindelijk in 2012 met een titelloos album. Nog eens vijf jaar later, 2017 dus, was de opvolger klaar: ‘The Depths Below’. Dit keer moeten de fans geen vijf jaar wachten op een vervolg want hier is het kwintet met ‘Sell The Future’. De sound van Cortez kunnen we echt niet beter beschrijven dan ze in de promo bijlage doen: “… With the precision of heavy metal, the soul of classic rock, and the unbridled attitude of a band who care less about your expectations than they do about writing kick-ass, drive-fast, dynamic, hugely-grooved, hugely melodic and expansive tunes, …”. Wij halen daar dan de termen heavy metal en classsic rock uit. Maar in welk vakje je de band ook wil duwen, wij zijn alvast onder de indruk van dit derde full-album. ‘No Escape’ trapt deze ‘Sell The Future’ in stijl af. De energie en de gedrevenheid van deze track zorgen er bijna voor dat onze speakers smelten, terwijl de sound krachtig klinkt dankzij het hoge tempo, de uiterst klokvaste basis van bass en drums, de machtige riffs, de heel krachtige maar best wel soepele vocalen en het schitterend gitaargeweld waarmee de band een break inlast. We voelen nu reeds dat we vertrekken zijn voor een fantastische muzikale trip. Het titelnummer volgt en hier nemen de heren – Matt Harrington (vocals), Scott O’Dowd (gitaar), Alasdair Swan (gitaar), Jay Furlo (bass, backing vocals) en Alexei Rodriguez (drums) – duidelijk gas terug. Maar wat ze verliezen aan vaart, wordt immens goed gemaakt door extra kracht toe te voegen en een pak dreiging. Het slepende van doom loert immers steevast om de hoek. Die dreigende kracht komt ook aan bod tijdens het opnieuw meer energiek en gedreven gebrachte ‘Look At You’. Wat beuken de heren er toch mooi op los tijdens ‘Faulty Authors’, een nummer waarin ze spelen met krachtiger en zachter klinkende fragmenten, met meer uptempo stukjes en met iets tragere passages, met groovy elementen en met bijzonder fraai gitaarwerk. ‘Deceivers’ opent wat aarzelend, maar al vlug vinden de heren elkaar terug en stuwen ze het nummer krachtig en stevig vooruit. ‘Sharpen The Spear’ is het volgend stukje krachtig, maar toch melodieus klinkend geweld waar we van getuige zijn. Het blijft ons opvallen dat de vocalen van Matt eerder aansluiten bij wat we gewoon zijn bij krachtige classic rock bands, terwijl het puur muzikaal bij Cortez misschien toch eerder richting traditional heavy metal neigt. Maar je hoort ons absoluut niet klagen, want het volgende beukende en krachtig stukje muzikaal geweld klinkt al door de speakers. ‘Vanishing Point’ is opnieuw een heel gedreven en energiek klinkende track geworden met flitsend gitaarwerk in de break, terwijl het tempo door bass en drums mooi wordt onderhouden. Afsluiten doen de heren heel wat rustiger met rinkelende gitaarspel en mooie vocalen die precies op tijd een extra dosis kracht krijgen als de drums mogen aantreden. Opnieuw vallen de krachtige, lichtjes rauw klinkende vocalen in positieve zin op, terwijl we ook enorm gecharmeerd zijn van dit opbouw van dit nummer dat iets over halfweg nog een injectie aan tempo krijgt. Vraag ons nu niet om te kiezen welke track we als favoriet zouden duiden op dit album, want die hebben we niet echt. Een iets mindere track ontdekten we al zeker niet. ‘Sell The Future’ van Cortez is over de hele lijn echt geslaagd te noemen zodat liefhebbers van het (sub)genre alvast niet hoeven te twijfelen: die mogen meteen richting platenboer om dit album aan te kopen. Het zal een meer dan waardige aanvulling zijn op de collectie.

Luc Ghyselen (95)

Ripple Music

Tracklist: 1. No Escape 2. Sell The Future 3. Look At You 4. Faulty Authors 5. Deceivers 6. Sharpen The Spear 7. Vanishing Point 8. Beyond