The Kryptik: Behold Fortress Inferno (ep)

Bijna veertig minuten muzikaal plezier krijg je te horen op de nieuwe ep van het Braziliaanse The Kryptik: de meeste bands noemen dit een full-album! Oke, je krijgt maar zes nummers te horen van dit black metal duo dat luistert naar de namen Tormentor (drums, bass) en Sinner (vocals, gitaar, keyboards) waaronder een cover. Openen doen de heren al meteen met een lang uitgesponnen nummer: ‘Behold Fortress Inferno’ klokt af boven de acht minuten grens. Een mysterieuze intro krijgt vervolg met keyboard klanken om daarna naadloos over te schakelen op furieus zwartgeblakerd geweld waar dreiging, kilte en duisternis elkaar lijken te vinden. De heren gaan er heel gedreven en energiek tegenaan en het black metal gekrijs zorgt voor de rest. Zo zijn ook wij meteen meegesleurd in het uitgetekende muzikale spectrum war pakken dreiging van uit gaat en net voldoende mysterie om het spannend te houden. Het net iets langere ‘The Plagues Of The Abyss’ neemt bijna naadloos over. De heren laten het nummer openen met klokkengelui en horen we ook geen knetterend vuurtje in de achtergrond? Een wolf of een prairiehond mag even overnemen vooraleer beide protagonisten opnieuw stevig en furieus van leer trekken. Hun dreigende, kille duisternis wordt zowaar extra in de verf gezet: het tempo is verschroeiend en de stem past zich hier perfect bij aan. Wie wil gaan headbangen op deze uitbarsting, moet meer dan goed geoefend zijn! Een zachter moment, maar des te mysterieuzer, komt eraan als een koor van vooral vrouwenstemmen de huiskamer vult. Maar veel ruimte krijgen men niet want al vlug zorgen dreigende en stevige drumpatronen ervoor dat het koor wordt weggedrumd. Ook ‘… Of Darkness’ opent met klokkengelui. Deze korte track – de kortste op deze ep want net iets meer dan drie minuten – klinkt bijzonder mysterieus en dreigend en is compleet instrumentaal als je de achtergrond “ahahahahahah’s” niet meetelt. Daarna is het tijd voor oorlog want tijdens de intro van ‘Black Legions March’ hoor je paarden hinniken en wapengekletter, waarna de heren je terug meesleuren naar de les van kilte, duisternis, dreiging en kracht middels en furieuze uitbarsting van stevig geweld. ‘Paths From Eternity’ doet het zonder intro van wat dan ook en beukt meteen op je in. Je voelt hoe de kracht, de dreiging, de duisternis en ja, zelf wat mysterie je meteen bij de lurven grijpt om je niet meer los te laten in een furieus klinkende en energiek gebrachte track. Eindigen doen de heren met Mayhem’s ‘Funeral Fog’ een nummer uit het eerste full-album van deze Noorse protagonisten van black metal: ‘De Mysteriss Dom Sathanas’. Vernieuwend is deze ‘Behold Fortress Inferno’ van The Kryptik dus allerminst, maar het zorgt wel voor een beklijvend schijfje dat ons black metal hartje al veel vreugde schenkt en dat in de loop van de volgende maanden nog wel een aantal keer de revue zal passeren. Is er een concert organisator uit de buurt die de heren van The Kryptik kan overhalen om dit ook eens live op ons los te laten na de perikelen rondom Covid 19?

Luc Ghyselen (90)

Purity Through Fire

Tracklist: 1. Behold Fortress Inferno 2. The Plagues Of The Abyss 3. … Of Darkness 4. Black Legions March 5. Paths From Eternity 6. Funeral Fog