Wayfarer: A Romance With Violence

Met ‘A Romance With Violence’ is het Amerikaanse atmospheric black metal gezelschap Wayfarer toe aan zijn vierde full-album sinds de opstart in 2011. De heren proberen op tekstueel te putten uit de natuur en de geschiedenis van het “wilde westen”. Dat ze daarbij ook even kijken naar country en naar muziek die bijvoorbeeld Ennio Morricone gebruikte voor zijn films is dan ook niet zo raar. Die invloeden komen meteen aan bod tijdens de instrumentale intro ‘The Curtain Pulls Back’ om daarna volg gas krachtig en stevig van leer te trekken met het lang uitgesponnen ‘The Crimson Rider (Gallows Frontier, Act I)’ een stuk black metal die voldoende dreiging en kracht uitstraalt om een pak zwartgeblakerde liefhebbers te bekoren, maar die ook voldoende melodie en, ja, zelfs wat country invloeden herbergt die een pak niet black metal fanaten over de streep zou moeten kunnen trekken. Mogen we de term “toegankelijke melodic black metal” gebruiken of verkies je toch liever de term “atmospheric folky black metal”? Maar in wat voor muzikaal vakje je dit gezelschap ook wil gaan plaatsen, wij zijn alvast overtuigd van hun kunnen. De heren gaan immers zo goed als naadloos over van melodieuze folky metal naar meer dan serieuze uitbarstingen van pure black metal. Dat ‘The Iron Horse (Gallows Frontier, Act II)’ hier naadloos op aansluit zal wel geen verrassing zijn. Dit is genieten van begin tot eind voor black metal adepten dankzij verschillende tempo en ritme wisselingen waarbij je je nekwervels eens goed kan testen. Slechts de afsluitende tonen laten opnieuw hun liefde voor western music blijken. Maar ook nu wordt de overgang naar ‘Fire & Gold’ zo goed als naadloos gemaakt en gewoon we eerder rustig, country en western gewijs, verder zonder een bepaalde onderhuidse dreiging in de sound te verwerken. Het gaat er opnieuw een heel stuk steviger, donkerder en dreigender aan toe tijdens het lang uitgesponnen ‘Masquerade Of The Gunslingers’. Dankzij verschillende veranderingen in tempo en ritme, de pure dreigende kracht en het feit dat de heren zich niet verliezen in oeverloos gebeuk, mag men ons steeds wakker maken voor zo’n werkstuk. Dit is klasse met een grote “K”. Met ‘Intermission’, een korte instrumentaal rust brengend stuk, kunnen we op adem komen om vervolgens de laatste etappe van dit album te doorstaan. ‘Vaudeville’ is opnieuw een lang werkstuk geworden en opent al meteen beklijvend en intens zonder direct al zijn geheimen prijs te geven. Daarna wordt gas terug genomen en wanen we ons opnieuw in een of andere western film om dan stilletjes aan opnieuw donkere black metal invloeden in de sound te verweven waar uit dreiging, duisternis en kracht inzit, maar die eerst nog aan banden wordt gelegd om dan uiteindelijk toch te ontploffen. Een machtig en schitterend einde van een fantastisch album. Black metal fans weten nu al waar ze hun zuur verdiende euro’s aan kunnen spenderen deze week!

Luc Ghyselen (95)

Profound Lore Records

Tracklist: 1. The Curtain Pulls Back 2. The Crimson Rider (Gallows Frontier, Act I) 3. The Iron Horse (Gallows Frontier, Act II) 4. Fire & Gold 5. Masquerade Of The Gunslingers 6. Intermission 7. Vaudeville