Horde Of Hel: Döden Nalkas

Het Zweedse Horde Of Hel ontstond in 2000. ‘Blodskam’, het eerste werkstuk en full-abum van het gezelschap was er pas in 2009 en werd sterk ontvangen. Twee jaar later, in 2011 dus, kwam het gezelschap met album nummer twee naar buiten. ‘Likdagg’ ontving een aantal slechte kritieken. En toen bleef het stil rond deze band. Hoe het komt dat de horde getrouwen van Hel (dochter van Loki en bewaakster van het land van de doden) nu pas losgelaten zijn, konden we nog niet achterhalen. Wel kunnen we je vertellen dat album nummer drie, deze ‘Döden Nalkas’, een heel furieus en wild om zich heen schoppend black metal album is geworden. Na een korte gesproken intro wordt het gaspedaal meteen stevig ingedrukt en krijgen we het duistere en dreigende ”Blodets morgon’ te verwerken dat aan een rotvaart over je heen dendert onderwijl grimmige vocalen uitspuwend en alles rond zich heen lijkt te vernietigen. ‘Death Division Status’ sluit daar eigenlijk gewoon naadloos op aan. Een paar keer lassen de heren een echte stop in, om dan even onvervaard verder te stomen aan een immens snel tempo. Het tempo ligt iets minder hoog voor ‘Visdomen kallas döden’, maar op gebied van brutaliteit, agressie, duisternis, dreiging en kilte wordt niets toegegeven: Horde Of Hel lijken enkel de stoottroepen terwijl een heel immens leger daar achter komt en niets of niemand spaart om de volledige wereld in complete dreigende duisternis onder te dompelen. En zo razen de heren verder door dit album. Heel sporadisch wordt het tempo wat gedrukt om toch zelf ook heel even op adem te komen, waarna de helse, allesvernietigende furie opnieuw losbarst. – Tijdens ‘Total Death’ lijken ze nog extra troepen uit de hel op te trommelen om er daarna weer even energiek en nietsontziend tegenaan te gaan. – Dit zorgt er natuurlijk voor dat je een enorm contrast krijgt tussen die intense furieuze stukken en de iets rustiger stukjes. En … heel eerlijk: het bevalt ons best al moeten ook wij na een tweetal nummers even tot rust komen en naar adem snakken, maar dan mag het volgende tweetal uit de speakers barsten en ook wij er weer tegenaan. Dat maakt ons dan ook razend benieuwd hoe dit gezelschap dit live op een podium weet te presenteren. Of is dit een gewoon studioproject? Een ding moet Horde Of Hel alvast niet meer doen: nog eens negen jaar wachten met een opvolger!

Luc Ghyselen (90)

Blooddawn Productions / Regain Records

Tracklist: 1. Blodets morgon 2. Death Division Status 3. Visdomen kallas døden 4. Standard Nordland 5. Totalitarian Regime 6. Total Death 7. Holy Ash 8. No Remorse 9. Livets narkos 10. Of Eternity and Ruins