Unsilent: Obscure & Profane

Unsilent is een Chileense black metal band opgestart in 2004 door Alvaro U. (gitaar) en Arminivs (bass). Wat later was de line-up compleet met toevoeging van Gulzar (drums) en Agathos (vocals, gitaar). Er werd een vier tracks tellende demo in deze line-up opgenomen, maar daarna viel de band uiteen. Uiteindelijk besliste Alvaro U. om in 2008 nieuw leven te blazen in Unsilent, dit keer als solo project. Twee full-albums en twee ep’s leverde hij zo af. Sinds 2012 is Fransisco L. de vaste drummer en in 2018 kwam daar ook nog gitarist Christian P. bij. Dit derde full-album onder de naam Unsilent is het eerste fysieke bewijs van deze samenwerking. ‘Obscure & Profane’ opent heel eigenzinnig met wat bevreemde geluiden en stemmen die uiteindelijk overgaan in furieus dreigend en kil black metal geweld. ‘Black Spells Of Death’ is zodoende een sterke, zij het eigenzinnige, maar intense opener. Het is ook wat wennen aan de vocalen van Alvaro – het is net alsof hij niet voluit durft te gaan en een soort van luide en krachtige fluistering aan neemt of hij heeft een masker op zodat zijn vocalen vervormt worden –, maar uiteindelijk passen die perfect in het geluid dat de heren neerzetten. Daarna raast het gezelschap stevig, krachtig en furieus verder. Ze vergeten niet om uit te pakken met verschillende tempo en ritme veranderingen. Maar het hoofdbestanddeel van hun sound blijft kille duisternis en intense dreiging. Voeg daar dan melodieuze gitaarsolo’s aan toe en je verkrijgt een black metal schijfje waar we best wel “wild” van zijn. Een goed idee is ook de intro voor ‘Chaotic Madness Dimensions’ waar we moslims gewijs worden opgeroepen tot gebed, althans dat denken we, want wat er precies geroepen worden verstaan we in de verste verte niet. Doe jezelf ook een plezier en check alvast deze ‘Obscure & Profane’ van Unsilent en laat je meevoeren op de intens beklijvende rit die het gezelschap ons aanbiedt. Vooral de manier waarop de vocalen worden gebruikt zorgt ervoor dat we dit als “speciaal” willen merken. Doorgewinterde black metal adepten kunnen blindelings toeslaan.

Luc Ghyselen (94)

Australis Records

Tracklist: 1. Black Spells Of Death 2. Crowns Of Blood 3. Endless Journey 4. Insorcism (Great Darkness) 5. Manifesto 6. Are You The Creator? 7. I Am Holocaust 8. Chaotic Madness Dimensions 9. Obscure & Profane 10. Morbid Obssessions 11. The Blackest Spells Of Death