From The Depth: Moments

From The Depth is een Italiaans power metal gezelschap dat sinds 2008 probeert om de aandacht te trekken van de liefhebbers. Een demo (‘The Will To Be The Flame’ (2010)), een full-album (‘Back To Life’ (2011)) en een ep (‘Perseverance’ (2014)) gingen deze ‘Moments’ voor op gebied van tastbare uitgaves. Intussen wijzigde de line-up ook al een heel wat keer en enkel vocalist Raffaele “Raffo” Albanese is er nog bij van het begin. Drummer Cristiano Battini is aan een tweede periode bezig bij de band, terwijl de drie overige leden in de huidige line-up – bassist Santo Clemenzi en de gitaristen Gianpiero Milione en Simone Martinelli – er bij zijn gekomen nadat alle eerder vermeldde releases reeds op de markt waren, zodat we bijna van een nieuwe band kunnen spreken. ‘Moments’ telt tien mooi opgebouwde tracks die perfect weergeven waar power metal voor staat. De krachtige, maar melodieuze, en soepele vocalen die af en toe de hoge registers opzoeken zijn een instant kenmerk. De heel solide, maar tevens soepele, basis van bass en drums zorgt voor het fundament, terwijl de riffs kracht en toegankelijkheid uitstralen. Voeg daar dan melodieuze gitaarsolo’s aan toe, en je hebt alles voor handen voor een gedreven en energiek schijfje power metal. Dit alles is hier aanwezig en zonder dat het vijftal het warme water opnieuw heeft uitgevonden, zorgt dit voor een heel aangename luisterervaring, die ons vanaf opener ‘Immortal’ tot en met afsluiter ‘Somewhere’ kan boeien. Niet elk fragment boeit even sterk – zo zakt ‘Ten Years’ naar het einde toe toch wat in elkaar, en is ‘Hypnos’ in onze ogen een overbodig instrumentaaltje dat de vaart wat uit het album haalt – maar de skip-toets hebben we ook niet gebruikt. En zonder dat we deze ‘Moments’ de hemel zullen in prijzen, mogen we wel stellen dat From The Depth hier een aangenaam, zij het erg (sub)genre gebonden, schijfje in elkaar heeft weten te steken. Of dit echter voldoende zal zijn om een internationale doorbraak te forceren bij een groot publiek …

Luc Ghyselen (72)

Rockshots Records RSCD 092

Tracklist: 1. Immortal 2. Spread Your Fire 3. Ten Years 4. Streets Of Memory 5. Hypnos 6. Forget And Survive 7. Just Ice 8. Missed 9. A Matter Of Time 10. Somewhere