In Mourning: Monolith

‘Monolith’ was het tweede album van de Zweedse melodic death metal band In Mourning. Oorspronkelijk uitgebracht in 2010 en nu, tien jaar later, verkiest de band ervoor om dit album opnieuw uit te geven. De oude fans kunnen dit vergelijken met het origineel, voor andere fans (zoals ikzelf ) is het een kennismaking met hun oudere werk. Toen Opeth, de vaandeldrager van progressieve, melodische death metal verkoos om de nadruk meer op prog te leggen en het aandeel death metal met grunts naast zich neer te leggen werd In Mourning door de oude Opeth fans als de opvolger bestempeld. Ergens wel te begrijpen: In Mourning werkt ook met zeer interessante en geslaagde tempowisselingen, combineert zeer harde death metal met melodische prog elementen en de nummers zijn van prima kwaliteit. Vooral het gitaarwerk is van uitmuntende kwaliteit en werkt vaak erg aanstekelijk. Toch is In Mourning zeker geen kloon van Opeth, maar een band met een eigen sound. Voor mij toch een stuk harder dan Opeth en waar ook bij wijlen invloeden van Dark Tranquility te horen zijn. Kortom een prima band. Nu het album. ‘For You To Know’ begint snoeihard om dan verrassend progressief en melodisch te worden: de toon is direct gezet. ‘Debris’ gaat op dit elan verder. Meteen twee topnummers om te starten. ‘The Poet And The Painter Of Souls’ is voor mij te veel death metal, te snel en te hard en te weinig vermengd met progressieve elementen. Maar dan komt het beste nummer ‘The Smoke’ met een waanzinnige goede riff en prima drums. ‘A Shade Of Plague’ staat vol van tempowisselingen . Afsluiten doet dit album met het twaalf minuten durende ‘The Final Solution’ wat eigenlijk een combinatie is van doom, prog en death metal. Werkelijk een zeer mooi nummer met zeer geslaagde tempowisselingen. Dit is zeker een geslaagde heruitgave van een top album van een band die zijn strepen al heeft verdiend in dit genre.

Bart Verlinde (85)

Agonia Records

Tracklist: 1. For You To Know 2. Debris 3. The Poet And The Painter Of Souls 4. The Smoke 5. A Shade Of Plague 6. With You Came Silence 7. Pale Eye Revelation 8. The Final Solution (Entering The Black Lodge)