Noctem Aeternus: Landscape Of Discord

Noctem Aeternus is een solo-project uit Argentinië door een artiest die zichzelf eveneens Noctem Aeternus noemt. Na een titelloze ep in 2015 en het debuutalbum ‘Winter Spells’ uit 2017 is er nu dit negen tracks tellende nieuwe werkstuk. ‘Landscape Of Discord’ opent met ‘Invocation’ waar een knetterend vuur ons probeert warm te houden terwijl een gure en kille wind over ons heen waait en een duistere dreiging om de hoek loert. Een intro die ons doet denken aan stukken uit bijvoorbeeld the fantasy reeks ‘Lord Of The Rings’. ‘Those Who Shall Perisch’ is dan weer furieus black metal geweld met dreigende vocalen en een in kille duisternis gehulde sound, waarin de nodige bombast niet ontbreekt. Meteen heb je de twee elementen waarmee Noctem Aeternus zijn muzieklandschap opbouwt en uit tekent: atmosferische elementen en black metal. ‘Coming Home, Twilight’ blijft onvervaard de kaart van furieuze black metal trekken met de nodige aandacht voor accenten die het geheel een zekere bombast en grandeur verlenen. Datzelfde is ook van toepassing op ‘Obols In the River Of Laments’ waarna ‘Necromancy’ een trager tempo krijgt aangemeten en meteen stijgt het gevoel van een duistere dreiging die achter de hoek loert. Een nummer dat ons opzadelt met een ongemakkelijk gevoel en waar een gitzwarte dreiging echt van af druipt: precies zoals we eigenlijk wel verwachten van een nummer met zo’n titel. Het tempo wordt weer serieus de hoogte in gejaagd voor ‘For Those Who Did Not Succeed’. Meteen valt een klein deeltje van de kille dreigende duisternis weg, maar indien je nu rekent op een open geklaarde hemel vol zonlicht, zal je toch bedrogen uit komen. Dit blijft kil, koud en in duisternis gehuld met pakken dreiging. Daarna volgen met ‘The Wagons Of Heaven’ en ‘Solstice In The Dark’ nog twee tracks die op datzelfde ingrediënten verder borduren. En net dat zorgt er voor dat onze aandacht toch even verslapt wegens net iets te weinig variatie in tempo en ritme. Het instrumentale ‘Lux Arcana’ sluit sfeervol met o.a. een enorme plensbui af: we wanen ons weer even in de fantasy wereld van Tolkien’s “Middle Earth”. ‘Landscape Of Discord’ is een knap black metal album geworden waar liefhebbers van het (sub)genre zeker hun gading zullen vinden. Wat meer variatie in tempo en ritme had een hogere eindscore opgeleverd, maar ook nu zijn we best te spreken over dit nieuwe werkstuk van Noctem Aeternus met als uitschieter, naar onze smaak dan toch, het machtige ‘Necromancy’.

Luc Ghyselen (85)

Naturmacht Productions NP 114

Tracklist: 1. Invocation 2. Those Who Shall Perish 3. Coming Home, Twilight 4. Obols In The River Of Laments 5. Necromancy 6. For Those Who Did Not Succeed 7. The Wagons Of Heaven 8. Solstice In The Dark 9. Lux Arcana