WeedWizard: Closed Eyes, Open Mind

Het Duitse WeedWizard is er er reeds sinds 2013. Toch blijft de band onder de radar van velen opereren en dat komt voornamelijk door het feit dat de fysieke output van het gezelschap maar heel minimaal is: een drie tracks tellende demo in 2018 en één nummer op een split eerder dit jaar. Deze vier nummers zijn nu ook, samen met nog vier andere nummers, terug te vinden op het eerste full-album van het gezelschap dat nu zijn rondjes draait in onze cd-speler. WeedWizard staat voor een loodzware mix van sludge, doom en stoner metal. Vanaf opener ‘The Weed Wizard’ is het duidelijk dat teergevoelige zieltjes hier niets te zoeken hebben. De heren zorgen voor een loodzware sound waar kracht en donkere dreiging van af druipen, terwijl het tempo ofwel traag en slepend wordt gehouden ofwel net iets sneller. Snelheidsduivels zijn hier dus ook absoluut niet aan het juiste adres. Voeg daar diepe zware vocalen aan toe en je verkrijgt WeedWizard. Ja, we weten het ook: vernieuwend is dit geluid niet, maar erg is dat niet als men het goed en krachtig brengt. En dat doet WeedWizard. Geen van de nummers steekt er kwalitatief bovenuit maar daar staat tegenover dat ook geen van de nummers ondermaats is. Zelf worden we hier gemakkelijk meegesleurd in de diepe en intense sound dat het viertal – Flecko (bass), Hamdi (drums), Frank von Boldt (vocals, gitaar) en The Dude (gitaar) – neerzet. We leven ons gemakkelijk in en knikken of headbangen goedkeurend mee gedurende de volledige rit waar de heren nergens uit de bocht gaan. Fans van het (sub)genre moeten dit absoluut een kans geven en we achten de band in staat om vlot een volledig gevulde tent tijdens een of ander festival – we denken in de eerste plaats aan bijvoorbeeld “The Valley” op HellFest – te laten headbangen op hun stevige en zware sound. Zonder uitschieters zorgt WeedWizard met ‘Closed Eyes, Open Mind’ voor een heel homogeen geheel dat je mag beschouwen als een knap visitekaartje.

Luc Ghyselen (82)

Independent Release

Tracklist: 1. The Weed Wizard 2. Immortality 3. Black It (On Rock ‘n’ Roll) 4. Closed Eyes, Open Mind 5. Burning Altars 6. No Soul To Sell 7. They Peed On Your Fxxxin’ Rug 8. Battlesmoke