Starblind: Black Bubbling Ooze

Het Zweedse Starblind timmert reeds sinds 2013 aan een muzikale carrière. De band zorgde voor twee full-albums – ‘Darkest Horrors’ (2014) en ‘Dying Son’ (2015) – die enkel lokaal op wat bijval konden rekenen. Meteen het sein voor vocalist Mike Stark om er de brui aan te geven. Met zijn vervanger, Marcus S. Olkerud, werd ‘Never Seen Again’ (2017) ingeblikt en dat album bleek een stevige stap voorwaarts. Nu is het vijftal – naast Marcus zijn er nog steeds de “oudgedienden” Daniel Tillberg (bass), Zakarias Wikner (drums), Björn Rosenblad (gitaar) en Johan “J.J” Jonasson (gitaar) – er terug met ‘Black Bubbling Ooze’. Dit vierde full-album onder de naam Starblind telt acht nummers die je in het vakje met heel traditionele heavy metal mag onderbrengen. Acht tracks die gezamenlijk afklokken na een goede vijfendertig minuten, maar waar het heerlijk mee vertoeven is indien je fan bent van het (sub)genre. Bass en drums zorgen voor de ideale, stevige onderbouw, de twin gitaren doen hun job uitstekend beurtelings solerend en anders voor krachtige riffs zorgend. Dat Iron Maiden nooit veraf is, is mooi meegenomen daar je Starblind niet echt een copycat van de gereputeerde Britse heavy metal machine kan noemen. Voeg daaraan toe dat het stem timbre van Marcus ook al de richting van Bruce Dickinson uit gaat en je begrijpt nog meer de vergelijkingen. Starblind zorgt dus absoluut niet voor enige vernieuwing, maar wel voor een goed half uur traditional heavy metal van hoog niveau die liefhebbers van het (sub)genre, en dan zeker als fan van Iron Maiden, absoluut moeten checken. Hoogstwaarschijnlijk ontdekken al die heavy metal fanaten een nieuwe band die hen nauw aan het hart zal liggen.

Luc Ghyselen (85)

Pure Steel Records PSRCD 212

Tracklist: 1. One Of Us 2. At The Mountain Of Madness 3. Here I Am 4. Crystal Tears 5. The Man Of The Crowd 6. Room 101 7. The Reckoning 8. The Young Man