Assignment: Reflections

Het Duitse Assignment werd in 1994 opgestart. Op de eerste demo’s – ‘Thoughts Without Precious Knowledge’ (1996) en ‘Freedom For Us All’ (1997) – kregen we een band te horen die zich muzikaal situeerde in het vakje thrash metal / death metal. Maar toen we het eerste full-album, ‘Progressive Changes’ (2003), te horen kregen, konden we niet anders dan besluiten dat Assignment de muzikale koers drastisch had gewijzigde richting progressive metal, iets wat het gezelschap sindsdien heeft aangehouden. Ook deze ‘Reflections’, het vijfde full-album van Assignment, mag je dus omschrijven als progressive metal. In net geen uur krijg je tien knap opgebouwde en gearrangeerde tracks te horen. Opener ‘Trilogia Balkanica’ laat vooral soundscapes horen en vinden we zelf niet zo geslaagd, ook al omdat de ware kracht van de band hier niet echt tot zijn recht komt. Maar vanaf ‘Mercyful Angel’ krijg je echt waar voor je geld. Goed opgebouwde songs met pakken variatie in tempo en ritme, en spitsvondige wendingen. De mooie drumpatronen, gedreven basslijnen en knap gitaarspel worden overgoten met knappe keyboards die nergens als overdadig over komen en voor een voller geluid zorgen. Voeg daar de heel krachtige, maar best wel soepele, vocalen van Diego Valdez (geregeld denk ik persoonlijk aan Ronnie James Dio bij het beluisteren van dit album) aan toe en je zit gebeiteld voor krachtige en toch melodieuze metal tracks die aangenaam in het gehoor liggen. Daarnaast springen de mooi uitgewerkte gitaarsolo’s in het oor die mooi beantwoord worden door toetsenpartijen. Tijdens ‘Endelessly’ krijgt Diego vocaal weerwerk van Inés Vera-Ortiz, en mensen, wat levert dit een zalig duet op! Je hebt het ondertussen begrepen: deze ‘Reflections’ van Assignment is een “must have” voor liefhebbers van progressive metal en het zou ons niet verbazen indien dit album opduikt in een aantal eindejaarslijstjes.

Luc Ghyselen (94)

Massacre Records MASDP 1129

Tracklist: 1. Trilogia Balkanica 2. Mercyful Angel 3. Obsession 4. The Corporate Men 5. Reflections 6. Submission 7. Timeline 8. Endlessly 9. Unknown Hero 10. Silent Nation