From The Vastland: The Haft Khan

Verstokte black metal fanaten kennen misschien From The Vastland, een black metal project origineel opgestart door Sina in de Iraanse hoofdstad Teheran in 2010 maar tegenwoordig Trondheim, Noorwegen als uitvalsbasis gebruikend. Met ‘The Haft Khan’ is From The Vastland intussen aan full-album nummer zes toegekomen. Sina houdt zich tekstueel vast aan zijn invloeden uit de Perzische mythologie en geschiedenis, terwijl hij zijn black metal sound kruidt met minieme invloeden uit de Oosterse muziek. ‘The Haft Khan’ is een conceptalbum geworden waar een groot episch heldenverhaal, ‘Shahnameh’ (auteur: Ferdowsi), als basis voor dient. In slechts zeven nummers, goed voor zo’n vijfenveertig minuten black metal, probeert de man het lange verhaal van Rostam en zijn paard Rakhsh op reis naar het land Mazandaran om er de koning Kei Kavus te bevrijden van de blindheid waarmee die man en zijn leger zijn opgezadeld door de Witte Demoon te vertellen. Tal van metaforen worden gebruikt om het verhaal gestalte te geven. Naar onze smaak, al kennen we het originele heldenverhaal allerminst, een enorme uitdaging. Of From The Vastland erin slaagt om dit stuk goed weer te geven laten we hier in het midden. We hebben ons, eerlijk gezegd, eerder gefocust op de muziek en die klinkt, zoals het beaamt, krachtig, donker en dreigend. Maar eigenlijk ook niet veel meer dan dat. We hadden eigenlijk stiekem op veel beter gehoopt van een band (een artiest) die al aan zijn zesde full-album toe is. We blijven een beetje achter met het gevoel dat er hier veel meer in zat. Ja, het album opent gedreven en krachtig, maar daarna krijgen we de indruk dat Sina (de man zorgt voor alle instrumenten en de vocalen) of From The Vastland, zoals je wil, in herhaling valt. Kortom, we krijgen, naar onze smaak althans, veel te weinig variatie aangeboden. Maar, wie nog steeds in old school black metal zijn ding vindt, kan dit misschien wel een kans geven.

Luc Ghyselen (60)

Iron, Blood And Death Corp IBDC 666108

Tracklist: 1. Khan e Aval 2. Khan e Dovom 3. Khan e Sevom 4. Khan e Chaharom 5. Khan e Panjom 6. Khan e Sheshom 7. Khan e Haftom