Atavistia: The Winter Way

Uit het Canadese Vancouver is Atavistia afkomstig, een band die in het vakje epic metal wordt ondergebracht. ‘The Winter Way’, het tweede full-album onder de naam Atavistia, na ‘One Within The Sun’ (2017), telt slechts zeven tracks maar klokt wel af boven het uur. En met enkel de term “epic metal” doe je de band veel te kort. De vrij lange instrumentale opener, ‘From The Ancient Stones’, laat symphonic metal horen met de nodig bombast en bravoure. Het is pas vanaf ‘The Atavistic Forest’ dat nog meer elementen de sound van Atavistia kleuren als daar zijn black metal, melodic death metal en atmosferische elementen die samen met symfonische elementen de muzikale koers van dit gezelschap uit tekenen. Voeg daaraan een pak aan verschillende stem timbres toe: rauwe black metal stem, pure cleane zang, en zowat alles er tussenin en je begrijpt dat Atavistia niet voor een gat te vangen is. Liefhebbers van o.a. Wintersun, Ensiferum, Dimmu Borgir en dergelijke mogen hier zeker hun kans wagen. Wij, van MUSIKA, zijn alvast zeer te spreken over de talrijke wendingen die het album laat horen, over de knap uitgewerkte lange songs (die nergens ook maar een seconde vervelen), over de verschillende gevoelens die elk nummer opnieuw oproept en over de vocale wisselwerkingen. Kracht en duistere dreiging gaan hier wondermooi samen met melodie en symfonie. Wij ontdekten op dit album niet echt zwakke plekken en werden gewoonweg vanaf de eerste tonen van dit album meegezogen in de muzikale wereld van dit gezelschap.

Luc Ghyselen (90)

Independent Release

Tracklist: 1. From The Ancient Stones 2. The Atavistic Forest 3. Through The Hollow Raven’s Eyes 4. Eternal Oceans 5. Dawn Of The Frozen Age 6. The Forbidden One 7. The Winter Way