Orfvs: Ceremony Of Darkness (ep)

‘Ceremony Of Darkness’ is de tweede ep van een Fins duo dat zijn visie op melodic black metal op de wereld loslaat onder de naam Orfvs. Orfvs – Profundiis (drums, keyboards, vocals) en Adar (gitaar, bass) – werd in 2010 opgestart. Na de demo (‘Demo I’) uit 2010 volgt al vlug de twee tracks tellende ep ‘The Greatest Sacrifice’ (2011) om daarna uit te blinken in stilte. Pas onlangs ontdekten we terug een teken van leven van dit Finse duo middels de vier tracks tellende nieuwe ep ‘Ceremony Of Darkness’. Het is niet zo dat Orfvs nu meteen een wereldschokkend nieuw werkstuk heeft afgeleverd, maar stilletjes hadden we toch op meer gehoopt, want zeg nu zelf negen nummers afleveren in tien jaar tijd is nu niet van die aard dat we plaats moeten zoeken in onze platenkast voor dit gezelschap. ‘Ceremony Of Darkness’ opent alvast goed met ‘Son Of Morning Sky’ om daar dan nog iets bovenop te kunnen doen met het beklijvende ‘Cruor MCMXCVIII’ waar nog niet iets maar donkere kracht en dreiging van uit gaat zonder het melodieuze aspect uit het oog te verliezen. Ook de twee overige tracks volgen een beetje dit stramien zodat we toch een beetje op onze honger blijven zitten. We bedoelen maar: we vinden voldoende kracht, dreiging, koude, duisternis en melodie in de nummers terug – dat moet ook wel als je binnen het vakje melodic black metal wil passen en scoren – maar uiteindelijk vinden we dat er toch niet voldoende variatie langskomt om ons daadwerkelijk volledig over de streep te trekken. Nu moeten we stellen dat Orfvs wel een goede ep heeft afgeleverd, maar een die niet echt een blijvende indruk nalaat.

Luc Ghyselen (78)

Spread Evil Productions

Tracklist: 1. Son Of Morning Sky 2. Cruor MCMXCVIII 3. The Voir Around Anima Mundi 4. My Heart Of Perdition