Desert Storm: Omens

Nog steeds doen we “nieuwe ontdekkingen” tijdens onze wekelijkse luistersessies van de talrijke albums die ons iedere week opnieuw bereiken. Soms zijn dit echt nieuwe bands die hun eerste stappen zetten op gebied van fysieke uitgaves, maar heel dikwijls zijn het ook uitgaves van bands waar we, we zijn heel eerlijk, nog nooit van gehoord hebben. Dit keer is onze “verrassing van de week” van de hand van het Britse Desert Storm. Ja, we hebben de naam al eens horen vallen, maar de band kennen of echt een kans gegeven: dat was ons nog niet eerder gelukt. Tot nu dus. ‘Omens’ is het vijfde full-album van deze in 2007 in Oxford op gestarte band. De band wordt zowel in het vakje stoner rock / Southern rock als in het vakje sludge geduwd. Wij horen een mix van die twee subgenres weerklinken in de sound van het vijftal. Op ‘Omens’ vind je acht tracks die je mee nemen op een muzikale trip van een kleine veertig intense minuten. Het titelnummer mag openen en doet dit op een beklijvende en intense wijze. Een eigenzinnige, mysterieuze sound valt meteen met de deur in huis waarna een vertellende stem je mee voert met een beklijvend verhaal. Daarna laat het gezelschap – Chris Benoist (bass), Elliot Cole (drums), Chris White (gitaar, bass, keyboards, backing vocals), Ryan Cole (gitaar) en Matthew Ryan (vocals, lyrics) – je pas echt toe in hun muzikale wereld waarin stoner en sludge overheersen. Dit levert een heel diepe en zware sound op die stevig op je inwerkt zonder het melodieuze aspect te vergeten. De vocalen van Matthew zijn diep, rauw en uiterst krachtig, maar kunnen evengoed zalvend, beklijvend zijn. Nu en dan worden er stukken op een vertellijn gebracht, maar dit gebeurt steeds in functie van het nummer. Voeg daar dus een pak wisselingen in tempo, ritme en gevoel aan toe en je bent vertrokken voor een beklijvende muzikale trip die nergens verveelt. Steeds opnieuw weet het vijftal te overtuigen met spitsvondige wendingen, melodieuze gitaarsolo’s, zwaar beukende fragmenten, of zelfs immens rustgevende maar beklijvende passages. Geen van de tracks op dit werkstuk moet onder doen voor een ander en liefhebbers van bijvoorbeeld Orange Goblin of van Crowbar, en alles wat zich door tussenin situeert, zullen hier een stevige kluif aan hebben. Vanaf nu beloven ook wij dat we Desert Storm beter in de gaten zullen houden. ‘Omens’ heeft ons in ieder geval heel aangenaam verrast.

Luc Ghyselen (90)

AFP Records

Tracklist: 1. Omens 2. Black Bile 3. Vengeful Gods 4. Pain, Grief And Suffering 5. The Path Of Most Resistance 6. The Machine 7. Lockjaw 8. Rebirth