Forgotten Tomb: Nihilistic Estrangement

Het Italiaanse Forgotten Tomb werd in 1999 opgestart als een persoonlijk black metal project van Herr Morbid nadat zijn vorige band, Sacrater, werd ontbonden. Zo werkte hij, compleet alleen, een vijf tracks tellende demo af en de eerste twee full-albums onder de naam Forgotten Tomb. Met de komst van bassist Algol en drummer Asher – beiden erbij sinds 2003 en het album ‘Love’s Burial Ground’ – zorgde hij uiteindelijk voor een heel stabiele line-up waar een tijdlang nog een tweede gitarist deel van uit maakte. Met ‘Nihilistic Estrangement’ is de band aan zijn tiende full-album toe. Nog steeds staat black metal centraal in de sound van het gezelschap, maar gaandeweg werden ook elementen uit doom toegevoegd aan hun geluid. Dat is op dit nieuwe werkstuk niet anders. Je krijgt slechts zes tracks te horen, maar die worden lang uitgesponnen zodat je toch een volwaardig album te horen krijgt. Net daar zit soms het addertje onder het gras, want soms worden de riffs tot op het bot uitgemolken zodat het wat eentonig gaat worden. Toch zorgt het trio hier ook voor heel knappe momenten. De samensmelting van doom met black metal gaat hen dus wel goed af en uiteindelijk kan het album in zijn geheel wel bekoren al hadden we zelf sommige nummers toch wat ingekort, of voor iets meer variatie in tempo, ritme en / of kracht gekozen. Desondanks onze bedenkingen zorgt Forgotten Tomb ervoor dat liefhebbers van het (sub)genre, en zeker van de band zelf, hier voldoende aan hebben om te genieten.

Luc Ghyselen (75)

Agonia Records ARCD 124

Tracklist: 1. Active Shooter 2. Iris’ House Pt. I 3. Iris’ House Pt. II 4. District³ 5. Nihilistic Estrangement 6. RBMK