Kavorka: Internal Rituals

Indien u nog nooit van Kavorka gehoord heeft, is dat allerminst een schande. Dit Ijslands viertal uit hoofdstad Reykjavik is opgericht in de winter van 2016 en hun enige wapenfeit tot nog toe bestond uit een demo uit 2017. ‘Internal Rituals’ is hun eerste volwaardige album en verscheen inmiddels in oktober 2019. Het zou een beetje te gemakkelijk zijn om Kavorka louter te bestempelen als Icelandic Rock. Hun sound situeert zich ergens in de regionen van stoner rock, grunge, heavy rock en sludge. Qua stijl doet het bij momenten denken aan Alice in Chains, wat vooral te maken heeft met het gitaargeluid. Dat de heren sinds hun tienerjaren in diverse bands spelen kun je horen aan het knap uitgebalanceerde geluid. Verwacht je aan sterk opgebouwde nummers met ijzersterke riffs, afwisselende melodie├źn en zangpartijen. Vanaf opener ‘Juggernaut’ horen we nummers die telkens volgens hetzelfde stramien zijn opgebouwd maar toch voldoende afwisseling bieden om een volledig album te blijven boeien. ‘Great Peril’ is het enige nummer dat af klokt net onder de vier minuten, ‘Wino’ is de uitschieter langs de andere kant met net geen zeven minuten waar een mooi uitgesponnen gitaarsolo met de grootste aandacht gaat lopen. Tekstueel richt Kavorka zich hoofdzakelijk op het thema van mentale ziekte en het gebruik van psychotrope middelen. Niet bepaald lichte kost al blijft het mede door het lichtvoetige gitaarwerk vlot te verteren. Kortom een band om in de gaten te houden.

K.H. (80)

Independant Release

Tracklist: 1. Juggernaut 2. The Cadavers 3. Black Halo 4. Wino 5. Great Peril 6. Hindsight 20_20

7. Crossbearer 8. Iron Tomb