GOD The Barbarian Horde: Forefathers: A Spiritual Heritage

GOD The Barbarian Horde is afkomstige uit het Roemeense Iasi, lange tijd de hoofdstad van Moldavië, alwaar de band in 1994 werd opgestart. Drie demo’s – ‘Iconografic I: Your Eye’ (1994), ‘Iconogratic II: The Eye Of Superior Knowledge’ (1995) en ‘Iconografic III: The Antropomorphic Image’ (1996) – zorgden dat de band al snel naam vergaarde terwijl ook hun opwindende live performances bijzonder gewaardeerd worden door fans van het pagan / folk metal genre. Intussen volgden ook al vier full-albums en twee ep’s. Op dit nieuwe album, dat eigenlijk reeds in 2009 werd opgenomen en dat voorzien werd om in 2010 te worden uitgebracht, krijg je zeven nummers. De nummers werden opgenomen in Portugal toen de band daar op tournee was. Het gezelschap zorgt voor een mix van krachtige metal met opzwepende folk die me, ook al door de voor mij niet te begrijpen teksten, vooral doet denken aan het Russische Arkona, al komt ook de naam Dalriada op tijd en stond om de hoek kijken. Het geheel zorgt zodoende voor veel dreiging en duisternis met opzwepende momenten die dan weer uitnodigen tot wilde rondedansen. Wie de band echt nauw volgt zal reeds vier tracks, in een licht gewijzigde versie, in zijn collectie ontdekken daar ‘Licoarea Zeilor (Ayle, Nectar Of The Gods)’ en ‘Străbunii (The Forefathers)’ te vinden zijn op de ep ‘Sufletun Neamului’ (2016), terwijl je ‘Legea Pământului (The Code Of The Land)’ en ‘Triburile Înfiorătorilor Codrii (Tribes Of The Frightening Forests)’ ook op de ep ‘Zal Mox’ (2014) terug vindt. De twee overige tracks – ‘Chemarea Strămoșilor (The Call Of Ancestors)’ en ‘Datina Mesagerului (The Messenger’s Rite)’ – en de cover van Moonspell’s ‘Alma Mater’ zijn dus nieuw. Zelf vinden we de Moonspell cover niet zo geslaagd, maar zijn we wel te spreken over de andere nummers. Het mooi opgebouwde openingsnummer steekt er eigenlijk, naar onze smaak, nog iets bovenuit. Het lang uitgesponnen nummer (meer dan elf minuten) krijgt een lange rustige folky intro mee vooraleer de band effectief overgaat naar het steviger gedeelte waar metal de boventoon voert. De andere nummers zijn allen minder lang en laten dus een mix horen van uiterst krachtige en dreigende metal met pagan en folk die zowel rustiger fragmenten bevat als stevig opzwepende stukken. Liefhebbers van pagan / folk metal kunnen dit werkstuk aan hun collectie toevoegen, al zal het ook afhangen van het feit of je je beurs opent voor slechts drie nieuwe tracks waaronder een cover versie.

Luc Ghyselen (75)

Earth And Sky Productions

Tracklist: 1. Chemarea Strămoșilor (The Call Of Ancestors) 2. Licoarea Zeilor (Ayle, Nectar Of The Gods) 3. Datina Mesagerului (The Messenger’s Rite) 4. Străbunii (The Forefathers) 5. Legea Pământului (The Code Of The Land) 6. Triburile Înfiorătorilor Codrii (Tribes Of The Frightening Forests) 7. Alma Mater