Palace: Reject The System

Het Duitse Palace timmert reeds lang aan een muzikale carrière, meer bepaald sinds 1990. Met ‘Reject The System’ is de band aan zijn negende full-album toe gekomen. Voor dit nieuwe album werd door de drie huidige kernleden van de band – Harald “HP” Piller (vocals, gitaar), Tom Mayer (bass, backing vocals) en Harald Reiter (drums) – beroep gedaan op twee gastgitaristen die de gitaar solo’s verzorgen. Zo hoor je Kai Stahlenberg aan het werk tijdens zes nummers en mag Micki Richter (Atrocity, Leaves’ Eyes) zich uitleven op de overige vier tracks. Palace staat voor traditional heavy metal en dat is op deze ‘Reject The System’ niet anders. Bass en drums leggen de stevige en solide basis, de riffs klinken krachtig en bouwen het geheel verder op. Op vocaal vlak hoor je een krachtige stem die daar mooi op aansluit. Melodie en kracht smelten samen en zorgen voor een aanstekelijk geheel dat uitnodigt om te headbangen en luchtgitaar te spelen. Voeg daaraan toe dat elk refrein gemakkelijk mee te brullen is en je begrijpt dat Palace wel voor een stevig feestje kan zorgen. Vernieuwing of extra tierlantijntjes zijn hier niet te vinden: enkel tien krachtige en aanstekelijke nummers met pakken energie en gedrevenheid. Opener ‘Force Of Steel’ valt meteen met de deur in huis en zet de toon voor de rest van het album. Een stevig tempo met een massa aan energie. Goede, zij het niet spectaculaire, vocalen die wat ondersteund worden tijdens het refrein. Krachtig, melodieus en aanstekelijk tegelijk. En zo volgen nog negen andere nummers die een lichtjes aangepast tempo of ritme mee krijgen, maar steeds uitnodigen tot headbangen en luchtgitaar spelen. Enig nadeeltje voor Palace: je hebt het waarschijnlijk allemaal reeds eens eerder gehoord – soms beter, soms heel wat minder – en daardoor verslapt je aandacht hier en daar een beetje. Dit neemt niet weg dat liefhebbers van pretentieloze traditional heavy metal hier hun gading zullen vinden. Geen “must have” album, maar wel een degelijke middenmotor.

Luc Ghyselen (75)

Massacre Records MASCD 1121

Tracklist: 1. Force Of Steel 2. Soulseeker 3. Final Call Of Destruction 4. The Faker 5. Hail To The Metal Lord 6. Bloodstained World 7. Valhalla Land 8. Legion Of Resistance 9. Wings Of Storm 10. No One Break My Will