Medico Peste: ב The Black Bile

Medico Peste is een Poolse black metal band die in 2010 werd opgestart. Het gezelschap zorgde al vlug voor een eerste demo, ‘Graviora Manent’ (2011). In 2012 werd ook al een eerste full-album gepresenteerd: ‘א: Tremendum et Fascinatio’. Daarna volgde nog de ep ‘Herzogian Darkness’ (2017) en dan nu dus met deze ‘ב The Black Bile’ het tweede volwaardige full-album. Slechts zeven tracks krijg je horen op dit werkstuk die toch samen goed zijn zo’n vijftig minuten eigenzinnige kille duisternis. Want alhoewel Medico Peste voor black metal staat, zal niet elke (black) metal fanaat dit schijfje weten te waarderen. De heren zijn immers niet vies om te experimenteren met andere muziekgenres en die in hun sound in te brengen. Dit keer hoor je fragmenten post punk, avant garde en zelfs cabaret muziek in hun songs langs komen en we kunnen dan ook heel goed begrijpen dat een pak (black) metal fanaten zullen afhaken. Zelf kunnen we dit werkstuk ook maar tot op zekere hoogte smaken. Daarmee bedoelen we echter niet dat dit minderwaardig of slecht is. De volle rit van dus zo’n vijftig minuten in een keer uitzitten is ons net iets te veel, maar een paar nummers na elkaar kunnen we wel behappen. Het is immers een heel bizarre en intense beleving waarvoor Medico Peste zorgt met tal van eigenzinnige wendingen, stops en accenten, waarbij we misschien zelfs het woord schizofreen in de mond mogen nemen om het geheel te duiden. De pure kille black metal momenten – die zijn wel in meerderheid – kunnen ons enorm bekoren. Maar, eerlijk is eerlijk, de eigenzinnige zijstapjes die de heren aanwenden zorgen ervoor dat we dikwijls onze wenkbrauwen stevig fronsen en dat we uiteindelijk afhaken.

Luc Ghyselen (65)

Season Of Mist / Underground Activists

Tracklist: 1. God Knows Why 2. All Too Human 3. Numinous Catastrophy 4. Were Saviours Believers? 5. Skin 6. Holy Opium 7. The Black Bile