Dämmerfarben: Des Herbstes Trauerhymnen MMXX

Het Duitse Dämmerfarben werd in 2006 opgestart maar kent wel een korte voorgeschiedenis als Scahttenwindes Dämmerfarben die terug gaat tot 2005. Het is een band / project van Nostarion waarmee de man een mix brengt van black metal en doom metal doorspekt met akoestische stukken. Na een demo en een split is dit het derde full-album onder de naam Dämmerfarben. ‘Des Herbstes Trauerhymnen MMXX’ telt vijf lang uitgesponnen tracks die samen afklokken boven de vijftig minuten. Ondergetekende is wel fan van black metal, kan doom erg waarderen en houdt zelfs van akoestische fragmenten. Toch was het een tijdlang wennen aan de sound van deze band, naast Nostarion (vocals, gitaar, vioncello) hoor je ook Fergen (bass), Austin Lunn (drums) en gastmuzikant Martin Wiese (piano tijdens ‘Herbstsonne’). Ik bedoel maar: de black metal fragmenten (die duidelijk de meerderheid vormen) zijn energiek, donker en dreigend en zorgen er steevast voor dat ik over de streep wordt getrokken, maar de akoestische passages hadden voor mijn part een stuk korter mogen gehouden worden en zorgen er soms voor dat de aandacht even wegebt. Ook het feit dat elk nummer lang wordt uitgesponnen, zorgt ervoor dat de aandacht wat verslapt. Toch zorgt Dämmerfarben met dit derde full-album voor een mooi opgebouwd werkstuk, enkel ligt het me wat minder dan vooraf eigenlijk gehoopt. Ook het feit dat er lange instrumentale stukken tussen zitten, zorgt er bij ondergetekende voor dat de aandacht wat weg draait. Maar al mijn puntjes van kritiek mogen je evenwel niet van de wijs brengen als je houdt van atmospheric black metal met akoestische passages.

Luc Ghyselen (72)

Northern Silence Productions NSP 187

Tracklist: 1. Herbstsonne 2. Des Herbstes Trauerlied 3. Schattenwindes Dämmerfarben 4. Auch das Letzte vergeht 5. Herbstpfad