Intense: Songs Of A Broken Future

Eerlijk is eerlijk: wij hadden tot voor kort nog nooit gehoord van Intense, een Britse heavy metal / power metal band die in 1991 werd opgestart. Na vier demo’s en een ep zag het er naar uit dat het “over and out” was voor Intense, maar vocalist en mede-oprichter Sean Hetherington wilde van geen wijken weten. De overige bandleden hielden het voor bekeken, al kwam gitarist Nick Palmer snel terug op zijn beslissing. Intense was gered en zorgde ondertussen voor nog een aantal demo’s maar ook reeds voor drie full-albums waarvan ‘The Shape Of rage’ (2011) het meest recente werkstuk is. Tot nu dus: ‘Songs Of A Broken Future’, album nummer vier is een feit. Je krijgt twaalf mooi opgebouwde, maar best wel krachtige tracks te horen die je in het vakje power metal mag onderbrengen, al verloochent de huidige line-up ook zijn invloeden van NWOBHM niet. De stem van Sean klinkt na al die jaren nog steeds krachtig en goed. Drums (Neil Ablard) en bass (Stephen Brine) zorgen voor het stevige en betrouwbare fundament. De riffs van de gitaar tandem Nick Palmer en Dave Peak klinken krachtig, terwijl de solo momenten van de heren melodieus klinken en goed uitgewerkt worden. Dat het vijftal niet echt voor vernieuwing staat, nemen we er met de glimlach bij, want elk van twaalf nummers klinkt goed in onze oren. – Headbangen, lucht gitaar spelen, en meebrullen mag dus zeker. – Traditioneel is het natuurlijk wel en misschien zijn er ook wel betere bands in dit segment, maar deze ‘Songs Of A Broken Future’ van Intense mag er best wezen, al moeten we er ook aan toevoegen dat men sterk begint maar gaandeweg verslapt de aandacht toch wel bij ondergetekende. Nee, een absolute “must have” is dit niet geworden, maar een mooie aanvulling op een collectie power metal is dit wel.

Luc Ghyselen (75)

Pure Steel Records PSRCD 202

Tracklist: 1. The Oncoming Storm 2. End Of Days 3. Head Above Water 4. Final Cry 5. I Agonise 6. Songs Of A Broken Future 7. The Social Elite 8. The Jesters Smile 9. The Tragedy Of Life 10. Until The Memories Fade 11. Stand Or Fall 12. Children Of Tomorrow