Sivyi Yar: Горе / Grief

Sivyi Yar, wat dat ook precies mag betekenen, zou de vertaling uit het Russisch zijn van Сивый Яр. Achter dit atmospheric black metal, met invloeden uit post black metal en paganisme, schuilt ene Vladimir die al sinds 2006 met deze Sivyi Yar bezig is. Sinds 2013 krijgt hij ondersteuning op drums van ene Aeargh. Onder de naam Sivyi Yar kan je ondertussen een aantal ep’s en vijf full-albums op de markt vinden. De nieuwste telg in de discografie is deze ‘Горе / Grief’, een vijf tracks tellend full-album dat ik op puur muzikaal vlak enorm weet te waarderen. Grote spelbreker voor ondergetekende zijn de schreeuwerig vocalen van Vladimir die danig op de zenuwen werken. Jammer eigenlijk want de instrumentale opener, ‘Великая Древняя Мать / The Great Ancient Mother’ en met zijn duurtijd van ongeveer vier minuten duidelijk het kortste nummer op dit album, zorgt voor een knap gearrangeerd nummer dat zich vlug een weg baant door je gedachten en gemoed. De overige vier tracks klokken ergens af tussen negen en de veertien minuten en zorgen nog steeds voor schitterend muzikaal vuurwerk met stevige black metal erupties sfeervolle en rustgevende fragmenten en mooie melodieuze stukken. Kortom; tracks die erg mooi opgebouwd worden en vakkundig worden neergezet en die, ondanks hun lange duurtijd, nergens vervelen tot die schreeuwerige vocalen opduiken en ik op zoek moet naar een een nieuw stuk waarin ik geen vocalen hoor. Tja, kan je jezelf daar vlot over heen zetten (ik bedoel: werken die vocalen niet op je zenuwen), dan heb je een album dat zo’n vijftig minuten lang boeit van begin tot eind. Ik knap, hélaas, af op de vocalen.

Luc Ghyselen (70)

Avantgarde Music

Tracklist: 1. Великая Древняя Мать / The Great Ancient Mother 2. Пустошь / Wasteland 3. Горе / Grief 4. Чёрная осень / The Black Fall 5. Глубина / Depth