Exlibris: Shadowrise (ep)

Het Poolse symphonic power metal gezelschap Exlibris – verwar niet met het in onze contreien misschien beter bekende Nederlandse progressive symphonic metal gezelschap Ex Libris met vocaliste Dianne van Giersbergen – werd in 2003 opgestart in de hoofdstad Warschau. De band kende al heel wat wijzigingen in de line-up zodat enkel Piotr “Voltan” Sikora (keyboards, orchestratie, backing vocals) er nog bij is van de originele line-up. Op deze ‘Shadowrise, een eerste ep nadat Exlibris al eerder vier full-albums op de markt bracht, hoor je verder Piotr “Toper” Torbicz (bass), Grzegorz Olejnik (drums), Riku Turunen (voacls) en Antti Warman (gitaar). Zes nummers telt het nieuwe werkstuk en opener ‘Rule #1’ opent meteen indrukwekkend. Het nummer straalt pakken kracht uit die op mooie wijze worden gekoppeld aan pakken melodie. De basis van drums en bass is krachtig, solide en betrouwbaar. Het gitaarspel van nieuwkomer Antti Warman is stevig terwijl de gitaarsolo als flitsend en indrukwekkend mag omschreven worden. De vocalen van Riku Turunen zijn krachtig, soepel en indrukwekkend. Het geheel wordt overgoten met een heel stevig keyboards en orkestratie die voor heel wat bombast zorgen. Het is meteen een enorme aanzet van een knap schijfje en het het nummer wordt dan ook heel terecht naar voor geschoven als single (check de lyric video op https://www.youtube.com/watch?v=IIM5lkIINwY). De overige vijf tracks zijn van hetzelfde laken een pak zodat deze ‘Shadowrise’ een echte aanrader is geworden voor de liefhebbers van het (sub)genre. Denk er enkel aan dat keyboards en orkestratie meer in de spotlight staan dan het gitaarwerk (al eisen de immens schitterende en flitsende solo’s hun deel van de spotlight steeds op), zonder dat dit laatste ondergesneeuwd raakt. Ook de machtige vocalen zorgen steeds opnieuw voor extra punten. Ik hoop dan ook van harte dat dit schijfje er voor zorgt dat Exlibris op wat meer naambekendheid zal kunnen rekenen in onze contreien.

Luc Ghyselen (88)

Independent Release

Tracklist: 1. Rule #1 2. Hell Or High Water 3. All I Never Knew 4. Shadowrise 5. Megiddo 6. Interstellar