Finnegan’s Hell: Work Is The Curse Of The Drinking Class

Al gehoord van “The new wave of Celtic punk”? Of van Finnegan’s Hell? Wij tot nu toe nog niet en dat is best wel jammer, zeker als we een pak kritieken over de band erop nalezen. Finnegan’s Hell werd in 2010 opgestart en zorgde al vlug voor de ep ‘The Molly Maguires’ (2011) waarop de heren hun mix van punk, Celtic folk, hillbilly, country, folk rock en metal voor het eerst presenteren. Echte aandacht door de media krijgen de heren in 2013 wanneer hun ‘Drunken Christmas’ in 2013 tot “kerstnummer van het jaar” wordt verkozen door de lezers van het Zweedse GAFFA. Een eerste full-album volgt in 2014 met ‘Drunk, Sick And Blue’, dat beschouwt wordt als een van de beste folk rock / Celtic punk releases van dat jaar. Op het Poolse Woodstock Festival wordt de band in 2015 uitgeroepen als de beste buitenlandse band waardoor ze het jaar nadien opnieuw mogen aantreden op het festival. ‘Life After Death’ kwam er dan aan in 2018 en nu is men klaar met album nummer drie. ‘Work Is The Curse Of The Drinking Class’ laat tien nummers horen die perfect in het plaatje passen van opgewekte “drinking songs” waar het genre een patent lijkt op te hebben. Die nummers zijn allen best aanstekelijk zijn en nodigen zodoende uit tot feesten, drinken en meebrullen. Een wilde rondedans mag natuurlijk ook niet ontbreken en de heren zorgen dat zowel de danslustigen, als diegene die liever meebrullen, als diegene die liever een drankje lusten tijdens deze muziek ruimschoots aan hun trekken komen. Ideaal werk dus om voor een zinderend feestje te zorgen. Zelf hebben we ondertussen tafel en stoelen langs de kanten geduwd om plaats te maken voor een dansvloer zodat we én kunnen dansen, én meebrullen, én genieten van ons favoriete drankje. We willen dan ook eindigen met een quote van het Nederlandse Folk-Metal die mooi samenvat waar Finnegan’s Hell voor staat: “ All the things that make Celtic punk so fun are on display here: great lyrics, loud guitars, folk instruments and gang vocals.” Liefhebbers van het (sub)genre weten daarmee voldoende.

Luc Ghyselen (80)

Black Lodge

Tracklist: 1. Works Is The Curse Of The Drinking Class 2. Six Feet Under 3. Whiskey Rum Gin And Wine 4. The Promised Land 5. Friends Of Foe 6. King Of The Bar 7. The Last Dance 8. Tokyo Town 9. Parasite 10. When I’m Dead