Shakra: Mad World

Sinds een kwart eeuw maakt Shakra deel uit van het grote muziekcircus, een lange tijd die slechts enkele bands kunnen overbruggen. Dit alleen al is legendarisch te noemen wetende hoe fragiel en intensief dit is. Shakra heeft deze mijlpaal, weliswaar met hoogtes en laagtes, gehaald en het ziet er niet naar uit dat ze het binnenkort zullen opgeven. Integendeel, ze zijn terug met meer harde, pakkende en energieke rockmuziek! De line-up bestaat uit zanger Mark Fox, gitaristen Thom Blunier en Thomas Muster, bassist Dominik Pfister en achter de drumkit vinden we getrouw Roger Tanner terug. Het zal geen verrassing zijn dat deze, gitaargerichte productie, door beide gitaristen Thom Blunier / Thomas Muster uitgevoerd werd. Toch even vermelden dat zanger Mark Fox ook de verbluffende cover tekende. En dan de nummers. Clichégewijze ‘the needle on the record’ en play drukken, al gaat dit hedendaags met MP3 of streaming. Eerste nummer is ‘Fireline’ en dat is er meteen boenk op vanaf de eerste noten. Een sterk gitaargeronk op een uptempo rockritme, veel melodie en een catchy refrein, zo herkenbaar en zo Shakra. Ook opvolger ‘Too Much Is Not Enough’ is zo, met een strakke riff. Een knap en stevig nummer. ‘A Roll Of The Dice’ en ‘titeltrack ‘Mad World’ kennen terug een sterk gitaargeluid dat domineert met catchy refrein. Een goed concept dat goed uitgewerkt is door topmuzikanten. Variatie hierop is ‘When He Comes Around’, dat relatief rustig begint maar uitbarst naar het refrein toe. De rustige stukken accentueren de kracht van het nummer, samen met de intense gitaarsolo. En daarna? Hopsa, terug volle vaart vooruit met ‘Thousand Kings’. Een strak ritme dat door een riff gedomineerd wordt en eens de trein goed aan het bollen is, onderhouden de gitaren vlotjes het tempo. Zo’n typisch nummer dat de band zo goed maakt. Halverwege even tijd voor een rustiger moment dat aaneensluitend met een glimmende gitaarsolo alles terug op volle toeren trekt. Het zorgt ervoor dat, naar het einde van het nummer, alle registers nog eens volledig opengaan. Z A L I G nummer! ‘I Still Rock’ is zo’n bollende rocktrack die het headbangen stimuleert. De riff is van hetzelfde type waarmee Gotthard zijn legendarische debuutalbum mee volgepropt heeft. Actueel zijn deze Zwitsers wel met ‘Fake News’. Het is opnieuw een stevige rocker met knipoog naar de realiteit waar een Amerikaans president met deze slogan te pas en onpas de waarheid naar zijn hand weet te zetten. Het midtempo ‘When It All Falls Down’ bevat ook die verfijnde gitaarinjectie die het nummer een duwtje geeft. Na de vlotte rockmarathon ‘Turn The Light On’ en het iets stevigere ‘Son Of Fire’ lijkt het of deze muzikanten van geen ophouden weten. Toch pakken ze met het slotnummer ‘New Tomorrow’ even wat rustiger uit. De ballad werpt een blik op wat de toekomst brengen zal. Elf typische Shakra-nummers en een hartverscheurende ballad vormen “Mad World”. Shakra speelt muziek met een duidelijke passie en hoefde zich al lang niet meer te bewijzen met dit nieuwe album. Ook Shakra had problemen om de juiste vocalist te vinden maar met Mark Fox die sedert 2015 teruggekeerd is, is Shakra “back on track” (sorry voor de woordspeling maar deze kon ik niet laten liggen). Vocalisten zijn nu eenmaal erg cruciaal. Sinds de dood van zanger Steve Lee heb ik een nieuwe Gotthard leren ontdekken, die met de komst van Nick, duidelijk een nieuw hoofdstuk begonnen is. De microbe van weleer mis ik een beetje. Of Shakra nu de plaats van Gotthard inneemt ga je mij niet horen vertellen, maar het is een feit dat ik ook van deze heren elk album heb liggen en vaak beluister, zoals ook Krokus vaak de revue passeert. Dat bergwater, het is iets dat me al jaren fascineert. Ik heb nog niet ontdekt wat het nu juist is, maar er zit iets in dat rockt as hell. Deze zomer samen met Gotthard op tournee, dat is voor mij een geval van overmacht waar uitzonderlijke tripjes naar het Zwitsers bergwater soelaas kunnen brengen.

Rocking Klingon (88)

AFM records

Tracklist: 1. Fireline 2. Too Much Is Not Enough 3. A Roll Of The Dice 4. Mad World 5. When He Comes Around 6. Thousand Kings 7. I Still Rock 8. Fake News 9. When It All Falls Down 10. Turn The Light On 11. Son Of Fire 12. New Tomorrow