Twee iconen van NWOBHM naar Trix, Antwerpen.

Op woensdag 4 maart zijn twee iconen uit de glorieperiode van NWOBHM te gast in Trix te Antwerpen. Twee bands die, eigenlijk voor elke rechtgeaarde liefhebber van heavy metal, geen introductie meer nodig hebben.

Diamond Head ging in 1976 van start. Het eerste full-album van de band sloeg in als een bom. ‘Lightning To The Nations’ bevat dan ook een aantal echte “klassiekers” in het genre: ‘Am I Evil?’, ‘Helpless’, ‘It’s Electric’ en het titelnummer. De eerste twee hiervan werden later gecoverd door thrash metal iconen Metallica. De twee volgende albums, ‘Borrowed Time’ (1982) en ‘Canterbury’ (1983) deden het een stuk minder goed en in 1985 werd het einde van Diamond Head aangekondigd. Tussen 1991 en 1994 was er een heropstanding die een full-album opleverde, maar opnieuw bleef het succes uit. Sinds 2000 is de band terug actief en origineel gitarist Brian Tatler laat zich nu omringen door een viertal jongere artiesten die ervoor zorgen dat er een frisse wind doorheen de band waait. De twee meest recente albums, het titelloze ‘Diamond Head’ uit 2016 en The Coffin Train’ (2019), laten nummers horen die terug aansluiten bij het debuutalbum. Ook tijdens live concerten bewijst Diamond Head dat ze er terug volledig staan.

Saxon ging in 1978 van start, maar kent wel een voorgeschiedenis die terug gaat tot 1970. Tot 1976 ging men door het leven als Blue Condition, daarna als SOB en ook de naam Son Of A Bitch werd een tijdje gebruikt vooraleer men de naam Saxon lanceerde. Terwijl het titelloze debuut nog niet echt aansloeg, was het vanaf album nummer twee wel raak. ‘Wheels Of Steel’ (1980) mag met recht en reden als een van de allerbeste albums in het NWOBHM-genre bestempeld worden. Daarna volgde de ene klassieker na de andere op. Intussen telt de discografie van Saxon al tweeëntwintig full-albums. OK, niet elk album is even sterk, maar telkens opnieuw kan je nummers ontdekken die het waard zijn om in de live setlist van de band op te duiken. Saxon kan dan ook gemakkelijk een uren durende setlist met topnummers opstellen die elke heavy metal liefhebber kan meebrullen. Van de originele line-up van Saxon kan je nu nog steeds vocalist Biff Byford en gitarist Paul Quinn in de line-up terug vinden. Saxon staat ook nu nog steeds garant voor een echt daverende heavy metal feestje!

Met twee zo’n kleppers op de affiche kan het niet anders dat de liefhebbers van het genre storm zullen lopen voor een ticket. Zorg dat je er ook bent en geniet dan intens van zowel Diamond Head als van Saxon. Meer info vind je alvast op www.trixonline.be en www.biebob.be