Paul Di’Anno: Hell Over Waltrop – Live In Germany

Op de eerste twee full-albums van Iron Maiden, je weet wel dat bandje dat als een van de grondleggers van NWOBHM wordt beschouwd en later zou uitgroeien tot een van de absolute toppers in heavy metal, hoor je als vocalist de ietwat rauwe stem van Paul Di’Anno. Hi was er mede verantwoordelijk voor dat Iron Maiden zou uitgroeien tot wat het nu is. Na de tournee die de band ondernam ter promotie voor het tweede album, ‘Killers’, eind 1981 werd Paul vervangen door Bruce Dickinson. Paul zat toen reeds enkele maanden vast in een mallemolen van drugs en zegt daarover zelf: “it wasn’t just that I was snorting a bit of coke, though; I was just going for it non-stop, 24 hours a day, every day … the band had commitments piling up that went on for months, years, and I just couldn’t see my way to the end of it.” Toch kreeg hij zijn muzikale loopbaan terug iet of wat op de rails. Niet dat de man super hoge toppen scheerde, maar op tijd en stond kregen we zijn stem te horen op albums onder eigen naam als met bands als Gogmagog, Battlezone, Killers, … In 2006 werd Paul Di’Anno uitgenodigd om met zijn toenmalige band ‘Phantom Of The Opera’ te brengen op een festival in Waltrop. Een pak nummers uit zijn Iron Maiden-periode werden aangevuld met nummers uit zijn solo carrière en met ‘Faith Healer’ (origineel door The Sensational Alex Harvey Band). De live set werd volledig opgenomen maar kond wegens een fout van de monitor crew niet worden uitgebracht. Tot nu dus, want met moderne technieken slaagde Thomas Mergler erin die opnames nu toch voor het grote publiek beschikbaar te maken. En wat blijkt? Paul Di’Anno zorgde samen met zijn toenmalige kompanen, Andy en D.D. (gitaar), Gonzo (bass) en Dom (drums) voor een heel gedreven en energieke set die nergens verveelt. Elke nummer wordt stevige en krachtig het publiek ingegooid en dat publiek reageert dan ook uiterst enthousiast op de goed bij stem zijnde Paul Di’Anno. Okee, het is een deel nostalgie natuurlijk, maar wie kan nummers als ‘Phantom Of The Opera’, ‘Prowler’, ‘Murders In the Rue Morgue’, ‘Remember Tomorrow’, ‘Running Free’ of ‘Sanctuary’ beter vocaal vertolken dan Paul Di’Anno zelf? Dit is een schitterend tijdsdocument geworden en verdient absoluut een plaats in de platenkast van gelijk welke Iron Maiden fanaat en heavy metal freak toucourt.

Luc Ghyselen (90)

Metalville MV 0233

Tracklist: 1. Prowler 2. Murders In The Rue Morgue 3. Impaler 4. Remember Tomorrow 5. Children Of Madness 6. Marshall Lokjaw 7. The Living Dead 8. The Beast Arises 9. The Faith Healer 10.The Phantom Of The Opera 11. Transylvania 12. Running Free 13. Blitzkrieg Bop 14. Sanctuary