Lordi: Killection

‘Killection’ is het tiende full-album van Lordi, het Finse monstergezelschap rond Mr. Lordi dat in 2006 meteen naam en faam verwierf door het Eurovisiesong festival te winnen met ‘Hard Rock Hallelujah’. Het album is opgevat als een typische Amerikaanse radioshow met dus aankondigingen van de DJ in Amerikaanse stijl. Muzikaal is Lordi op zoek gegaan naar de sound uit de jaren zeventig, tachtig en negentig en … is daar wonderwel in geslaagd. Je hoort overduidelijk invloeden van o.a. Kiss en Alice Cooper, maar ook accenten die doen denken aan Toto, Mötley Crüe, Twisted Sister en zelfs Duran Duran komen aan bod. Maar ook disco komt aan bod met ‘Zombimbo’. Het zorgt voor een verzameling nummers die wat uit het specifieke vaarwater van Lordi liggen, maar toch als Lordi klinken. Zelf zijn we geen die hard fans van Lordi en daar zal deze ‘Killection’ zeker geen verandering in brengen. Het is duidelijk dat Lordi met dit nieuwe werkstuk duidelijk op zoek is naar een uitbreiding van hun fan base en dat ze daarbij mikken op de grote Kiss fan base is overduidelijk als je de sound op dit album hoort. Die zullen alvast niet gaan klagen over het nieuwe Lordi album. Toch stel ik voor om het album eerst eens te beluisteren vooraleer tot aankoop over te gaan. Maar nogmaals: het idee achter ‘Killection’ vinden we wel geslaagd, al ligt de uitwerking ons dan weer wat minder.

Luc Ghyselen (70)

AFM Records

Tracklist: 1. Radio SCG10 2. Horror For Hire 3. Shake The Baby Silent 4. Like A Bee To The Honey 5. Apollyon 6 SCG10 The Last Hour 7. Blow My Fuse 8. I Dug A Hole In The Yard For You 9. Zombimbo 10. Up To No Good 11. SCG10 Demonic Semitones 12. Cutterfly 13. Evil 14. Scream Demon 15. SCG10 I Am Here