Brothers Of Metal: Emblas Saga

Bothers Of Metal is terug na hun geweldig positief onthaald debuut ‘Prophecy Of Ragnarök’ uit 2017. Met dit tweede full album van het Zweedse acht koppige gezelschap krijgen we meteen een aantal lessen in de Noorse mythologie. In de nummers herken je wellicht een aantal titels als je fan bent van Marvel’s Thor. Net als zijn voorganger heeft ‘Emblas Saga’ een knipoog naar power metal bands als Sabaton en Powerwolf maar het is meer episch en vocaal sterker uitgewerkt. Er is een grote variatie in de nummers gaande van traditionele heavy metal tot power metal, maar telkens met oog voor (folk)melodieën. Dankzij een krachtige productie klinkt het album erg uitnodigend. Drie vocalisten is een luxe, die vaak uitgespeeld wordt. De leidingnemende Ylva Eriksson en intense Joakim Lindback Ericksson nemen de indrukwekkende lead vocalen voor hun rekening. De samensmelting van vocale lijnen is meer dan de som van beiden. Mats Nilsson verzorgt meer de backings. Het album opent met het epische ‘Brood Of The Trickster’, een intro die een sterke filmische diepgang kent. De krachtige stem sleept ons in het dramatische verhaal. Het eerste volledige nummer, ‘Powersnake’, laat direct in zijn kaarten kijken. Folkachtige melodieën op een traag maar krachtig ritme met epische zang. Het refrein is iets ritmischer maar de tussenstukken zijn meer progressiever getint. De vele vocale bijdragen geven het nummer kracht tussen de vrouwelijke melodieuze vocalen. Naar het einde knalt het nummer met alle registers open. Onder een Spartaans gezang opent ‘Hel’. Het uptempo nummer kent veel gitaarwerk en dubbele basdrum. Subliem hoe de zware stukken hand in hand gaan met de snellere stukken en de intiemere gedeelten. Juist dat contrast zorgt voor veel variatie in eenzelfde nummer. De symfonie zorgt voor een opbouwende sfeer die gans het nummer behouden blijft tot aan het breekbare eindgezang. ‘Chain Breaker’ gaat nog een beetje verder. In deze klassiek klinkende maar bruisende brok uptempo metal nemen de krachtige mannelijke vocalen van Joakim de touwtjes in handen. Verwacht veel kracht, ritme en melodie in de zanglijnen die met momenten flirten met geschreeuw. Het wordt magisch mooi bij ‘Kaunaz Dagaz’. Het opent met een op folk geïnspireerde melodielijn met kristalheldere zang van Ylva. Melodieus gitaarwerk neemt over en bij een tweede passage verhoogt het tempo door een dubbele basdrum. De krachtige mannelijke vocalen ondersteunen de breekbare vrouwelijke zanglijnen, simpelweg verbazingwekkend in alle mogelijke opzichten. Een ongelofelijk nummer dat ergens de breekbare elementen van Within Temptation met de kracht van Hammerfall weet te combineren op een erg melodieuze manier. Opnieuw die folklijnen in ‘Theft Of The Hammer’ op een krachtig ritmesessie met dubbele bas. Joakim neemt opnieuw de leiding tijdens de verzen in een episch verhaal. De ballad ‘Weaver Of Fate’ start met akoestisch gitaarwerk en enkele mooie, epische symfonische arrangementen die Ylva helemaal naar haar hand weet te leggen. Zacht en toch krachtig, maar erg breekbaar en emotioneel geladen. De eerste single van het album is ‘Njord’, een langzaam op gang komend nummer. Op een zwaar stampend ritme krijgen we terug een battle van vocalen met veel nadruk op de epische kantlijnen. Het bombastische arrangement zorgt met zekerheid voor pijnlijke nekspieren. Na de krachtige uitspattingen is ‘Emblas Saga’ een aangename verrassing. De erg intieme zang van Ylva opent en een epische verteller neemt over. Opnieuw veel variatie in ritme en melodie, met geweldige riffs. In het verhaal vertellend gedeelte zorgen de vocalisten om beurt voor een musicalsfeer. Naar het einde eist het achtergrondkoor ook een deel op en als een dolle rit naar de eindmeet stijgt de verwachting met een prachtige climax. Of ‘Brothers Unite’ het ultieme voorbeeld is van epische metal weet ik niet, maar het zal er niet ver van liggen. De kracht en trots, die op bombastische wijze dankzij het epische drumwerk naar voren geduwd wordt, kent opnieuw veel melodie en een sterk symfonisch arrangement. De trotse koorgezangen zullen wellicht Noors Of Zweeds zijn, in elk geval ondersteunen ze volledig wat het nummer brengt. Het is een erg aanstekelijk nummer met intense vocale bijdrage van Joakim. ‘One’ is een tweede ballad, maar is een pak epischer uitgewerkt. Terug een win-win battle van vocalen op een episch en symfonisch arrangement, dat een combinatie van kracht en breekbaarheid mooi weet te combineren. Het betere gitaarwerk vinden we ook in het uptempo ‘Ride Of The Valkyries’ terug. Het nummer kent een opgewekt maar uptempo refrein, dat soms Alestorm-achtig durft overkomen. Het is één van de meest energieke nummers. Afsluiter ‘To The Skies And Beyond’ is een opgewekt nummer met epische symfonieën. Het tempo is wat trager dan we al gehoord hebben op het album. Het bouwt crescendo mooi op en Ylva zet zichzelf op het einde nog eens in de kijker. We krijgen dertien epische, melodieuze maar vooral aanstekelijke nummers, met een overdosis aan vocale harmonieën en epische melodieën. Fans van Within Temptation die het ook wat energieker willen, of fans van Sabaton of Powerwolf die een breekbare touch willen, beiden zullen hier zeker hun gading vinden. Dergelijke albums maken me instant vrolijk. Sterk aanbevolen.

Rocking Klingon (92)

AFM Records

Tracks: 1. Brood Of The Trickster 2. Powersnake 3. Hel 4. Chain Breaker 5. Kaunaz Dagaz (Dawn Of Fire) 6. Theft Of The Hammer 7. Weaver Of Fate 8. Njord 9. Emblas Saga 10. Brothers Unite 11. One 12. Ride Of The Valkyries 13. To The Skies And Beyond