Chrome Waves: The Cold Light Of Despair

‘The Cold Light Of Despair’ is het tweede album van het Amerikaanse Chrome Waves en de sound is toch enigszins anders dan op hun meer dan geslaagd debuutalbum, waar we meer hardere post black metal te horen kregen terwijl op het nieuwe album de klemtoon meer op het atmosferische, zweverige ligt en er van black metal nog maar weinig sprake is. Behalve dan op het openingsnummer ‘Bound’, het beste nummer van deze schijf. Een rustig atmosferisch begin, dan zwaardere uithalen met een slepende sound en een klagerig gescream wat aan Amenra doet denken om te eindigen in rustige eenvoud met mooie cleane zang. ‘Spirit Descend’ heeft invloeden van ‘Shelter’ van Alcest: de shoegaze sound is rijkelijk aanwezig. ‘Slow Refrain’ is zeer rustig, intiem en ingetogen met de klassieke gitaar op het voorplan en mooie cleane zang. Dan volgt een zeer mooie cover van ‘When The Sun Hits’ van Slowdive. Dan weer een cover van Nick Cave’s ‘Push The Sky Away’ wat opnieuw een geslaagde versie oplevert. Afsluiten doet dit album met het dromerige ‘Something in The Way’, een nummer om volledig van de wereld weg te zijn. Goh, ik heb een dubbel gevoel bij dit album. Een schijf met slechts drie eigen nummers en de rest covers vindt ik een gebrek aan inspiratie en originaliteit. Anderzijds zijn zowel de eigen nummers en de covers van prima kwaliteit en is dit best een zeer aangename luisterplaat geworden. Een die nog maar weinig met metal te maken heeft maar wel prima muziek is. Wie wil onthaasten en relaxen, wegdromen en mijmeren, streven naar totale ontspanning, én toch goede muziek horen: dan is deze ‘The Cold Light Of Despair’ van Chrome Waves ongetwijfeld een goed medicijn.

Bart Verlinde (80)

Disorder Recordings

Tracklist: 1. Bound 2. Spirits Descend 3. Slow Refrain 4. When The Sun Hits 5. Push The Sky Away 6. Something In The Way