Block Buster: Losing Gravity

Block Buster is een nieuwe naam bij Frontiers Records. Deze nog jonge Finse band deed in eigen land al heel wat stof opwaaien dankzij o.a. twee singles, een ep, en tal van concerten waarvan hun support voor Bon Jovi in het Olympisch Stadion te Helsinki misschien wel als hét hoogtepunt kan beschouwd worden. Op ‘Losing Gravity’ krijg je elf nummers aangeboden die een aanstekelijk mix vormen van hard rock, heavy metal en glam metal en die met een stevige voet in de jaren zeventig en tachtig staat. Toch klinkt het geheel ook fris en modern. Het viertal werd opgestart door de broertjes Aarni (vocals, gitaar) en Jaakho (drums, backing vocals) Metsäpelto. Twee gelijkgestemde vonden ze met Joonas Arppe (bass, backing vocals) en Elias Salo (lead gitaar, backing vocals) en Block Buster was een feit. De basis van van de sound bestaat uit de krachtige en stevige ritmesectie die het tempo en de groove bepaalt. De krachtige, cleane vocalen van Aarni worden ondersteund door samenzang van de overige bandleden, terwijl de riffs zowel stevig als catchy zijn. Dit zorgt voor mooi opgebouwde nummers. Maar de grootste troef van Block Buster lijken ons de knappe, meestal vingervlugge gitaarsolo’s van Elias te zijn die ervoor zorgen dat de nummers net dat ietsje meer meekrijgen dan het gros van de releases die elke week de markt overspoelen in dit (sub)genre. Wij zijn niet echt wild van het genre, maar we moeten wel eerlijk toegeven dat we de elf nummers die ‘Losing Gravity’ telt, best wel OK tot zelfs goed vinden, al horen we wel een pak ingrediënten terug die een pak bands hen al eerder hebben voor gedaan. Toch zullen we deze Block Buster in de gaten houden, want het potentieel is wel aanwezig om uit te groeien tot een topper in het (sub)genre.

Luc Ghyselen (75)

Frontiers Records

Tracklist: 1. Out In The City 2. Gone By The Morning 3. Flammable 4. Back From The Shadows 5. Losing Gravity 6. Sweet Mary Jane 7. Somebody To Shock Me 8. Walking Like A Dog 9. Move 10. Would You Do It Again 11. Bulletproof