Shadecrown: Riven

Hallo, mag ik jullie voorstellen aan Shadecrown? Of kennen jullie met zijn allen reeds dit Finse gezelschap? Shadecrown werd in 2012 opgestart en zorgt voor een knappe mix van wat doom met pakken melodic death metal die mooi samensmelten in de acht knap opgebouwde nummers op dit tweede full-album van de band. Shadecrown zorgt met ‘Riven’ immers voor een heel geslaagd album. Het grootste bestanddeel van de sound van dit zestal – Jari “Jarska” Hokka (vocals), Kalle Varonen (drums), Saku “Sacce” Tammelin (keyboards), Janne Salmelin (bass, vocals (clean)), Joonas Vesamäki (gitaar) en Riku Niemonen (gitaar) – bestaat uit krachtige melodic death metal, maar die wordt op tijd en stond mooi afgewisseld met fragmenten doom die een eerder rustgevend karakter meekrijgen: een combinatie die echt lijkt te werken op ‘Riven’. Wij waren alvast vanaf de eerste noten van het album mee gezogen in de sound van Shadecrown en gaandeweg betrapten we onszelf erop dat we eigenlijk best onder de indruk waren van het aangebodene. De heren zorgen immers voor echt knap opgebouwde nummers die dan nog zo goed als perfect worden uitgevoerd. In ieder geval meer dan voldoende om ons volledig overstag te laten gaan. Vernieuwend? Niet echt, maar wel bijzonder beklijvend, krachtig, doeltreffend en melodieus als het moet. Echte opmerkingen kunnen we dus niet gaan afleveren, ook al niet omdat we meteen voeling hadden met de sound van Shadecrown en ‘Riven’ ons zodanig bij het nekvel gijpt om ons pas los te laten na de laatste tonen van afsluiter ‘Races’. Ja, we geven het volmondig toe: we zijn onder de indruk geraakt!

Luc Ghyselen (90)

Inverse Records

Tracklist: 1. Not Until the End 2. Lifelong Dying 3. Rain’s Edge 4. The Ghost I Mourn 5. Incomplete 6. Hate Reflected 7. Divided 8. Traces