Keys Of Orthanc: A Battle In The Dark Land Of The Eye

Keys Of Orthanc is een Canadees black metal duo dat zijn bewondering voor J.R.R. Tolkien’s werk niet onder stoelen of banken steekt. Orthanc is de naam van de toren van Saruman. Vorig jaar zorgde Keys Of Orthanc met ‘Dush agh Golnauk’ reeds voor een eerste full-album rond de verhalen van de auteur. Nu presenteert het tweetal – Dorgul (alle instrumenten, vocals) en Harslingoth (vocals) – ons het tweede album, ‘A Battle In The Dark Of The Land Of The Eye’, waarin men de strijd tussen mens en orks in het land Mordor beschrijft. Het titelnummer mag openen en je hoort er beide legers opmarcheren naar het slagveld, terwijl zwermen kraaien hun genoegen al uiten over het komende feestmaal. Het nummer kan zo als soundtrack in een film gebruikt worden. ‘At The Gate’ knalt er, na openen van de poort, meteen furieus en zwartgeblakerd tegenaan. Opvallend is dus het gebruik van twee stemmen: de ene zwaar dreigend en kloek, de andere dreigend krijsend en furieus. Tijdens het mooi opgebouwde en vrij lange ‘Besieged’ proberen beide stemmen de bovenhand te halen en zo de strijd in hun voordeel te beslechten. Op muzikaal vlak dendert men stevig en krachtig voorwaarts in een duidelijke black metal setting. ‘The Old Castle Of Durthang’ een van de kastelen die de heren van Gondor hadden gebouwd om het land te beschermen tegen Morder (zie boeken J.R.R. Tolkien), opent eerder atmosferisch, kalm en rustig om toch in een zwartgeblakerd, broeierig festijn te ontaarden. Terwijl een beklijvend moment een einde maakt aan dit nummer. ‘Lord’s Bane’ gaat er geweldig furieus en gedreven tegenaan. Gelukkig kent het nummer een paar korte momenten van pauzering om, heel even maar, op adem te komen. ‘Uruk agh burgûl’ straalt een verwoestende kracht en dreiging uit die gesmoord wordt door kalmere passages in te lassen, terwijl het afsluitende ‘A Dawn In Mordor’ ons met instrumentale klanken het slagveld doet overschouwen na het verwoestende gevecht. Liefhebbers van black metal die daarnaast ook auteur J.R.R. Tolkien een warm hart toedragen zullen met dit nieuwste werkstuk van Keys Of Orthanc hun handen vol hebben. En al hadden we het zelf nog iets grootser verwacht, toch zijn we tevreden over het aangebodene.

Luc Ghyselen (80)

Naturmacht Productions NP 106

Tracklist: 1. A Battle In The Dark Lands Of The Eye … 2. At The Gate 3. Besieged 4. The Old Castle Of Durthang 5. Lord’s Bane 6. Uruk agh burgûl 7. A Dawn In Mordor