Dialith: Extinction Six

Dialith is, zoals ze zichzelf omschrijven, een moderne melodische / symfonische metal band uit Danbury, Connecticut, gevormd in 2015. De invloeden die ze opnoemen zijn: Arch Enemy, Fleshgod Apocalypse, Kamelot, Nightwish en Epica. In 2017 brachten ze een ep uit, ‘Through Stone’, waarvan de nummers ook op hun debuut te vinden zijn. Op basis van de invloeden en de eerste noten is het al te gemakkelijk om de band in het vakje symfonische female fronted metal onder te brengen, zeker als je afgaat op de sopraan stem van zangeres Krista Sion. Maar de band heeft zeker een identiteit naast een goede sound. Het is vooral de power metal gitaar en arrangementen van hoofd snarenplukker Alasdair Wallace Mackie die de sound richting heeft. Na het openingsnummer krijg je ‘The Sound Of Your Voice’ en ‘Where Fire Dwells’, twee mooie voorbeelden van het power metal geweld dat de band brengt. ‘Libra’ is dan weer een schoolvoorbeeld van de gevarieerde arrangementen van Mackie. Een makkie is het zeker niet. Het doet zeker denken aan een melodieuzere versie van Epica. Anders gesteld een Epica die power metal als basis neemt in plaats van death metal. ‘Quiver Of Deception’ is een furieus nummer dat me wel kan behagen, maar het is niet één en al gitaargeweld die de band brengt, getuige daarvan ballade ‘The River Runs Dry’. ‘Catalyst’ raast ook voorbij en blijft hangen. Na het mindere ‘The Wraith’ krijg je het zeer lange ‘Extinction Six’ die dit album afsluit. Het nummer gaat eerder de progressieve kant uit, niet moeilijk gezien de lengte en misstaat zeker niet op dit debuut. Het spijtige van de zaak is dat ‘Extinction Six’ in eigen beheer wordt uitgebracht en enkel via de site van de band te krijgen is: https://dialith.bandcamp.com/merch. Laat dit de pret niet bederven. En als zo ook zo vriendelijk zouden willen zijn om eens naar Europa af te zakken om ons te plezieren met een concertje hier en ginder, dan zouden we ze nog sympathieker vinden … tenminste als Trump ze niet tegenhoudt of van zinnens is naar Groenland te sturen.

Frederik Blieck (80)

Independent Release

Tracklist: 1. Emergence 2. The Sound Of Your Voice 3. Where Fire Dwells 4. Libra 5. Break The Chains 6. Quiver Of Deception 7. The River Runs Dry 8. In Every Breath 9. Catalyst 10. The Wraith 11. Extinction Six