Nightqueen: Seduction

Nightqueen is een onvervalst Belgisch product zoals er maar weinig zijn, namelijk een top metal band vanaf het prille begin. Rex Zeco is de rode draad doorheen het verhaal van Nightqueen want anno 2019 is de line-up met uitzondering van Rex compleet anders. Belangrijkste verandering is het vervangen van zangeres Keely Larreina door Hellen Heart. Ook oudgediende Steven Steele heeft de band verlaten en werd vervangen door Paddy Lee op basgitaar. De rest van de band is ook nieuw: Andy Herman op drums, Cosi Matrigiani op gitaar en Gio Zuccari op keyboards. Al deze wijzigingen hebben ook het geluid geïmpacteerd. Hellen heeft zowiezo een ander timbre dan Keely. ‘Seduction’ opent via intro ‘Power Infusion’ dat overgaat in ‘Energy’. Meteen valt op dat het geluid anders is. Dat is zeker de verdienste van Christian Moos, bekend van Delain en Luca Turilli’s Rhapsody. Het geluid gaat meer richting Duitse power metal en ook Battle Beast komt om de hoek loeren. Over Hellen Heart’s stem kunnen we stellen dat de dame weet hoe ze moet zingen. Haar timbre is niet altijd metal, soms ga je aan andere genres denken, maar dat is alleen maar een pluspunt. Geef mij maar verbreding in plaats van verenging. Het album zelf telt twaalf nummers en bevalt voldoende variatie qua tempo. Er zijn ballads, midtempo-nummers en serieuze rockers. Het mag je waarschijnlijk niet verbazen dat met een goede productie, een stem die de muziek draagt en gedegen muzikanten je zelfs een stront kan doen opblinken. Anders gesteld, hier staan geen slechte nummers op. In ‘Silence And Tears’ komt er zelfs een extra zanger ten tonele, Peter Evrard genaamd. Enige minpuntje zit hem in het feit dat alles een beetje compact klinkt waardoor het onderscheid tussen de instrumenten een beetje vervaagt. Ik heb voorkeur voor een helderder productie. Nu klinkt het een beetje zoals die Amerikaanse producties in de jaren ’80: commercieel, gladjes, radiovriendelijk. Het meezinggehalte wordt daardoor misschien wat verhoogd, maar het metal gehalte neemt wat af. De volgende keer wat meer ballen, jongens.

Frederik Blieck (83)

El Puerto Records/Soulseller Records

Tracklist: 1. Power Infusion 2. Energy 3.Seduce Me 4. Wall Of Sorrow 5. Fuel The Fire 6. Nightmares 7. Silence And Tears 8. Termination 9. Name Of The Gods 10. In Flames 11. Return To Wonderland 12. Nightfall