Woorms: Slake

Woorms is een noise / sludge band dat werd opgericht in 2017. De uit Louisiana afkomstige band heeft ondertussen zijn stempel proberen drukken op dat noise tot sludge gebeuren. Puur muzikaal bekeken schippert Woorms tussen logge doom metal, symfonische noise-rock en een psychedelische tongval. Iets van een mengelmoes tussen bands als Jesus Lizard, KARP en Neurosis. In januari 2019 komt nu eindelijk het debuut ‘Slake’ op de markt. Wij namen die onder de loep en hadden toch enkele intensieve luisterbeurten nodig om het plaatje echt te begrijpen. Woorms doet namelijk niet aan binnen de lijntjes kleuren, iets waar ik persoonlijk enorm van houd. De wat bevreemdende, oorverdovende aanpak, hoor je al terug in de korte song ‘Corpse Corps’ waarna we met ‘Find A Meal Find A Bed Find A God’ zijn vertrokken voor een wel heel bijzonder bevreemdend aanvoelende trip doorheen een psychedelisch landschap, met enorm veel kleuren. De dreigende ondertoon, zowel vocaal als instrumentaal, bij songs als ‘Stiff Upper Lisp’, ‘Urine Trouble Now’ tot ‘ Racist Kevin’ doen een huivering over onze rug lopen van pure angst. De band stort je daardoor bewust in waanzin, maar gaat eerst de aanhoorder dus hypnotiseren en compleet uit zijn lood slaan. Vaak is dat door middel van een wat vreemd aanvoelende vocale aankleding, gevolgd door een chaotische instrumentale omkadering die bij een eerste luisterbeurt eigenlijk wat wenkbrauwen deed fronsen. Maar ook hier kiest Woorms bewust ervoor de luisteraar geen gemakkelijke brok vlees aan te bieden, maar iets waar je heel lang moet aan kauwen. Laat dit nu meestal resulteren in de meest lekkere biefstuk met friet die je doorgaans zult verorberen. Dat is ook met deze schijf het geval. Eens de chaotische aankleding doorprikt, blijft nog enkel de waanzin in je hoofd over. En eens die deur open gedaan, is geen terugkeer meer mogelijk. Maar dat maakt deze plaat nu juist zo boeiend om te koesteren. Afsluiter ‘Sore Afraid’ is een schoolvoorbeeld van hoe dit debuut in elkaar steekt. De instrumentale aankleding laat het midden tussen oorverdovend gekletter van de regen tegen de ruiten, waarna de vocale aankleding vreemd en angstaanjagend tot dreigend klinkt waardoor het angstzweet je op de lippen staat. Binnen een chaotische aankleding zorgt die song – en bij voorkeur dus de volledige schijf – er dan ook voor dat je met veel vraagtekens achterblijft. Na meerdere luisterbeurten doen we zelfs weer andere ontdekkingen. Besluit: Het is alsof Woorms heel bewust het deksel van de pandora box heeft open gezet, waardoor boze geesten kunnen ontsnappen om de mensheid in putten van verderf te storten. ‘Slake’ is een plaat geworden die dus niet voor tere zieltjes bestemd is, maar voor noise en doom fans die houden van vertoeven in donkere krochten waar mystieke en angstaanjagende wezens huizen die het niet goed menen met diezelfde mensheid. Een indrukwekkende gewaarwording die aanvoelt alsof je hersenpan wordt doorheen geschud, je ziel vermorzelt en je hart uit je lijf wordt gerukt. Beter dan dit kunnen we het gevoel dat we krijgen bij het beluisteren van dit intensieve en grensverleggende noise rock meesterwerk niet omschrijven.

Erik van Damme (80)

Hospital Records / Sludgelord Records

Tracklist: 1. Corpse Corps 2. Find A Meal Find A Bed Find A God 3. Veni Vidi Fucki 4. Stiff Upper Lisp 5. Urine Trouble Now 6. Mouth Is A Wound 7. Our Lady Of Perpetually Shitfaced 8. Racist Kevin 9. Rise Cripsy 10. Sore Afraid