Headbangers Open Air, 29 juli 2023, dag 3.

Headbangers Open Air @ festivalterrein, Brande-Hörnerkirchen, Duitsland.

Hoe kan je de laatste dag van Headbangers Open Air, een festival gevuld met metal, beter starten dan met een band genaamd Metall? Opnieuw valt op dat ook vandaag voor de eerste band al heel wat volk aanwezig is om het Duitse vijftal aan te moedigen. Zowel muzikaal als vocaal springt de band er niet uit dit weekend maar de middenmoot kan toch op enig enthousiasme rekenen.

Foto’s: Metall*

Opnieuw even een duik in het verleden met Dealer, het ontstaan van de band dateert van 1980 en we krijgen klassieke heavy songs voorgeschoteld maar de zang kon niet overtuigen.

*Foto’s: Dealer*

Met Tytan krijgen we nog zo een pareltje dat boven de rest lijkt uit te stijgen, alles lijkt te kloppen, Tony Coldham zingt de pannen van het dak, Kevin Riddles betuigt zijn dankbaarheid en kan zijn emoties moeilijk in toom houden over het warme welkom dat ze hier krijgen. Een top performance met duidelijk speelplezier van een band die wel wat hoger in de line up had mogen staan.

*Foto’s: Tytan*

Het tempo wordt wat naar beneden gehaald met Wheel die eerder wat de duistere doom kant op gaat met energieke passages van kleine uitbarstingen, met momenten heel sfeervol maar niet altijd toonvast.

*Foto’s: Wheel*

De oude krakers van Airforce met ondermeer ex Iron Maiden drummer Doug Sampson achter de drumkit deden beroep op hun vorige zanger Ivan (die er trouwens een goede beurt maakt) om ons te voorzien van een stevig potje heavy metal.

*Foto’s: Airforce*

We blijven in de verleden tijd als Trespass aan hun show begint, ook zij bewijzen dat NWOBHM nog steeds actueel is en er nog lang geen einde aan komt.

*Foto’s: Tresspass*

Wie Holy Mother al live heeft gezien weet dat de afwisseling van snedige partijen, afgewisseld met ingetogen passages met een vaak hoog meebrulgehalte niet veraf is. Ook vandaag stellen ze desondanks wat technische issues bij de opzet niet teleur en weten in geen tijd het publiek in te palmen.

*Foto’s: Holy Mother*

Voor het eerst krijg ik de kans om Jag Panzer aan het werk te zien en keek hier uiteindelijk wel naar uit. ‘The Mission’ werd perfect afgeleverd maar voor de rest van de set die muzikaal ook strak zat schommelde de zangprestatie tussen geniaal en ronduit ondermaats.

*Foto’s: Jag Panzer*

Om het feestje af te sluiten mocht de vaste waarde Riot aantreden, en waar het bij Jag Panzer fout zat, zit hier dan weer alles fenomenaal goed. De band heeft er zin in en is duidelijk in bloedvorm. Songs zoals ‘Swords And Tequila’, ‘Warrior’, ‘Thundersteel’ worden dan ook uit volle borst meegezongen. Een topafsluiter voor dit aangename festival.

*Foto’s: Riot*

Met dank aan Thomas Tegelhütter.

Tekst: Vandewalle David.

Foto’s: Bianca Lootens.