Headbangers Open Air, 28 juli 2023, dag 2.

Headbangers Open Air @ festivalterrein, Brande-Hörnerkirchen, Duitsland.

Voor sommigen op het terrein is de boodschap die Stealpreacher verkondigd, met name een ode aan het gerstenat misschien net iets te vroeg. Gelukkig wordt de boodschap verkondigd in de vermomming van old school meezingbare heavy metal die iedereen meteen op de been brengt om uit volle borst mee te brullen.

*Foto’s: Steelpreacher*

Het uit de US afkomstige Coven (6669) die hun zaakjes als band zelf in orde brengt zonder enige tweede partij drijft het tempo omhoog met een saldo van rechttoe rechtaan thrash songs die soms wel eens wat afwisseling konden gebruiken.

*Foto’s: Coven*

De heren van Rhab Stallion draaien al een lange tijd mee en tonen aan dat ze klassenbakken zijn die weten hoe je een old school rock / NWOBHM set neerplant. Andy Wood stuurt zijn kompanen aan waarbij we stuk voor stuk kunnen genieten van de fijne songs.

*Foto’s: Rhab Stallion*

Aan kwaliteit niet inboeten maar meer energiek kwam Vulture aan de beurt, rollende drums en screaming voice en snijdende gitaren, de song ‘high speed metal’ is een perfecte omschrijving van wat de band ons laat horen.

*Foto’s: Vulture*

Muzikaal blijven we in dezelfde stijl hangen met Lady Beast, het grote verschil is zangeres Deborah Levine die alles uit de kast haalt om iedereen op te zwepen wat haar aardig lukt.

*Foto’s: Lady Beast*

Als tweede Belgische vertegenwoordiging, naast Thorium tijdens de “Warm Up”, op de affiche mag Kate’s Acid aantreden. Jammer genoeg moeten we vaststellen dat voor het eerst de geluidskwaliteit een grote duik naar beneden neemt maar ook dat de vocale prestatie op zijn zachtst gezegd ondermaats is. Misschien was het beter om het Acid hoofdstuk dat eindigde in 1985 gewoon afgesloten te laten. Jammer dat we dit hier moesten aanhoren, gelukkig kon Thorium hier wel een waardig visitekaartje van België afleveren.

*Foto’s: Kate’s Acid*

Voor de tweede keer dit weekend mag Vicious Rumors het podium betreden, ditmaal gaan ze integraal hun eerste albums ‘Digital Dictator’ en ‘Soldiers Of The Night’ performen, een setje van een dikke twee uur. In vierentwintig uur konden ze alsnog een zanger vinden die grotendeels de set komt zingen. Niemand minder dan oud gediende Brian Allen wordt aangekondigd, vanaf de eerste song ‘Digital Dictator’ is het duidelijk dat de man vriend en vijand zal verrassen. Een legendarische performance als dit neerzetten terwijl hij vierentwintig uur ervoor zich nog van niks bewust was daar moeten we ons petje voor afnemen! In het midden van de set verdwijnt hij even van het podium maar eenmaal terug is het hek opnieuw van de dam. De volledige set hebben we kunnen genieten van de topprestatie van de volledige band, opnieuw een memorabel moment op Headbangers Open Air.

*Foto’s: Vicious Rumors*

Als headliner staat Phil Cambell And The Bastard Sons op de affiche, een beetje de vreemde eend in de line-up. Muzikaal weet je dat er geen verrassingen zullen zijn, pure hard rock waarbij Phil de plak zwaait. De man maakt een ietwat arrogante indruk en vraagt meteen om niet meer te filmen omdat het waarschijnlijk toch niet goed zal klinken. Alles verloopt op wieltjes maar op enig enthousiasme kunnen we niet rekenen.

*Foto’s: Phil Campbell And The Bastard Sons*

Met dank aan Thomas Tegelhütter.

Tekst: Vandewalle David.

Foto’s: Bianca Lootens.