Headbangers Open Air in het Duitse Brande-Hörnerkirchen.

Headbangers Open Air is een driedaags evenement in het Duitse Brande-Hörnerkirchen dat dit jaar doorgaat op donderdag 27, vrijdag 28 en zaterdag 29 juli. Wie vindt dat drie dagen niet lang genoeg zijn om zich onder te dompelen in een heavy metal bad, kan er op woensdag 26 juli reeds terecht voor een soort van “warm-up” met vier bands. Wij, van MUSIKA, zetten even op een rijtje wat u er allemaal kan gaan verwachten.

Op woensdag 26 juli, de “warm-up” dag kan je al gaan genieten van vier bands. In alfabetische volgorde zijn dat Jameson Raid, Satan’s Fall, Space Vacation en Thorium.

Jameson Raid is een Britse band die een eerste periode van activiteit kende tussen 1975 en 1983. Toen leverde de band twee ep’s af. Dan bleef het stil tot in 2008 de draad opnieuw werd opgepikt. Drie full-albums werden in de beginjaren van die tweede periode afgeleverd, maar intussen blijft het wachten op nieuw werk en teert Jameson Raid op dat “oudere werk”. Je mag een mix van hard rock en heavy metal verwachten bij dit gezelschap.

Satan’s Fall werd in 2015 in Finland opgestart en zorgt voor een mix van heavy metal en speed metal. In de discografie van deze band vind je een vier tracks tellende ep, ‘Metal Of Satan’ (2016), en een full-album, ‘Final Day’ (2020).

Space Vacation is een Amerikaans gezelschap dat in San Fransisco, Californië het levenslicht aanschouwde in 2008. De band zorgt voor een mix van heavy metal, power metal en speed metal. Je kan hun sound terug vinden op vijf full-albums waarvan ‘White Hot Reflection’ uit 2022 het meest recente werkstuk is geworden.

Het Belgische Thorium is er sinds 2016 en werd opgestart door drie ex leden van Ostrogoth. Thorium staat voor een mix van heavy metal en power metal en zorgde reeds voor twee full-albums waarvan ‘Empires In The Sun’ uit 2021 het meest recente werkstuk is.

Het eigenlijk Headbangers Open Air festival start dus pas op donderdag 27 juli en loop dan tot en met zaterdag 29 juli. Tijdens deze driedaagse komen een pak bands aan bod die we allen heel kort aan u voorstellen. Tijdens het schrijven kenden we de juiste time-table nog niet zodat we er voor gekozen om de bands wat te duiden in alfabetische volgorde.

Het Britse Airforce werd in 1987 in de hoofdstad aldaar opgestart. In 2001 hield het gezelschap het voor bekeken zonder ook maar iets van discografie na te laten. Sinds 2008 werd de band nieuw leven ingeblazen en hoe? Want sinds de heropstart zorgde Airforce voor twee ep’s en evenveel full-albums zodat hun visie op classic rock / heavy metal nu ook vereeuwigd is. Het album ‘Strike Hard’ uit 2020 is het meest recente werkstuk.

Het eveneens Britse Battleaxe werd in 1980 opgestart onder de naam Warrior. Nog geen jaar later wijzigde men de naam naar het huidige Battleaxe. De band stond dus mee aan de wieg van wat we tegenwoordig NWOBHM noemen. In 1993 viel het doek over de band na twee full-albums. Sinds 2007 is het gezelschap terug actief en dat leverde ondertussen ook al opnieuw een nieuw album op met ‘Heavy Metal Sanctuary’ (2014).

Het Amerikaanse Coven 6669 ging in een “vorig leven” (tussen 1985 en ???) als Coven door het leven. De band zorgde voor drie full-albums die hun visie op thrash metal mooi weergeven. Het meest recente daarvan is ‘Boneless Christian’ uit 1993. Wanneer de band er precies mee op hield, weten we niet. Wel weten dat Coven 6669 sinds 2010 opnieuw actief is, maar sindsdien nog geen nieuw materiaal op de markt bracht.

Het Britse Dealer kende een woelige start, zeker wat naam betreft, want de huidige naam werd pas in 1980 aangenomen. Een pak demo’s en een full-album (‘First Strike’ (1986)) werden op de markt gebracht vooraleer men er in 1988 mee kapte. Pas in 2010 lijkt Dealer terug actief te zijn, al is er ook nog een full-album uit 2000 (‘One More Time!’). In 2021 zorgde het gezelschap dan voor de ep ‘In The Name Of God?’. Plaats deze band muzikaal in het vakje “heavy metal / NWOBHM”.

Fifth Angel is een Amerikaanse band die voor een muzikale mix van hard rock, heavy metal en power metal staat. De band ging in 1984 van start en hield het in 1989 voor bekeken na twee goed onthaalde full-albums. Er was een korte opflakkering van activiteit in 2010, maar sinds 2017 is Fifth Angel terug van weg geweest. En dat merken opnieuw in de uitbouw van de discografie, want sindsdien zorgde de band voor twee nieuwe albums waarvan ‘When Angels Kill’, dat heel binnenkort op de markt komt, het nieuwste werkstuk is geworden.

Het eveneens Amerikaanse Holy Mother werd in 1994 opgestart en nam gedurende een korte tijd in 1996 de naam N.O.W. aan. De band zorgde inmiddels voor zes full-albums. Wij vinden het wel eigenaardig dat er tussen album nummer vijf, ‘Agoraphobia’ en het meest recente ‘Face This Burn’ zo maar liefst achttien jaar zit. Holy Mother staat muzikaal voor een mix van heavy metal en power metal.

Jag Panzer is ook al afkomstig uit USA, meer bepaald uit Colorado Springs, Colorado alwaar de band in 1981 werd opgestart. Deze heavy metal / power metal band kende een periode van inactiviteit tussen 1988 en 1993. Dit wijzigde zo goed als niks aan de sound van het gezelschap evenals de talrijke wisselingen in de line-up die sindsdien plaats vonden. Jag Panzer zorgde reeds voor twaalf full-albums waarvan ‘The Hallowed’ binnenkort in de winkelrekken ligt.

De thuisbasis van Jet Jaguar bevindt zich in Mexico alwaar de band in Cancún, Quintana Roo in 2014 werd opgestart. Naast een ep, ‘Zero Hour’, zorgde dit heavy metal / speed metal gezelschap voor een full-album. ‘Endless Nights’ was er in 2020.

Het Belgische Kate’s Acid is natuurlijk de verderzetting van wat ooit, in 1981 om precies te zijn, begon als Acid. Deze speed metal band zorgde in hun korte tijd van bestaan (1981-1985) voor drie knappe full-albums, een ep en een split, waar de band volop de kaart trok van speed metal met de stem van Kate de Lombaert als uithangsbord. Acid kende een heel korte periode van activiteit (2019-2020) vooraleer Kate besliste om verder te gaan onder de naam Kate’s Acid.

Ook het Amerikaanse Lady Beast is een “female fronted” band, maar kiest voor een mix van heavy metal en power metal. De band werd in 2009 opgestart in Pittsburgh, Pennsylvania en zorgde ondertussen voor vier full-album en twee ep’s. Het meest recente werkstuk van Lady Beast is de ep ‘Omens’ uit 2021.

Over Het Duitse Metall kunnen wij hier heel kort zijn: we weten er zo goed als niets over. Als onze info klopt, zou dit een heavy metal vijftal zijn met Berlijn als thuisbasis. En daar houdt onze info ook mee op.

Het Duitse Night Laser is er sinds 2014. De band ging dat jaar van start in Hamburg, kiest muzikaal voor een mix van glam metal en heavy metal, en zorgde ondertussen voor drie full-albums. Het meest recente daarvan is ‘Power To Power’ dat Night Laser in 2020 op de markt bracht.

Phil Campbell and The Bastard Sons is de bandnaam die ex-Motörhead gitarist Phil Campbell gebruikt om zijn muzikale loopbaan verder te zetten. Eerst teerde hij verder op de sound en de nummers van deze legendarische Britse band, maar steeds meer worden invloeden uit blues rock in de sound verweven zodat men nu een eigen gezicht heeft, al worden nog wel een paar nummers van Motörhead gebruikt tijdens een live concert. Opgestart in 2016 zorgde Phil Campbell and The Bastard Sons ondertussen voor een ep en twee full-albums war hun mix van heavy metal, hard rock ‘n’ roll en blues rock mooi wordt weergegeven.

Het Britse Rhabstallion werd in Huddersfield in 1977 opgestart, tijdens de befaamde eerste jaren van NWOBHM, maar in 1984, na een aantal demo’s, viel het gezelschap uit elkaar. In 2018 werd de band nieuw leven in geblazen en sinds die start zorgde Rhabstallion voor een eerste full-album middels ‘Back In the Saddle’ uit 2021.

Is het nu Riot of Riot V? Dit Amerikaanse hard rock / heavy metal ensemble werd in New York in 1975 opgestart en gooide al meteen hoge ogen middels de eerste drie albums: ‘Rock City’ (1977), ‘Narita’ (1979) en ‘Fire Down Under’ (1981). Tussen 1984 en 1986 was er een periode van inactiviteit en vanaf 2012 werd de naam Riot V gebruikt. Op muzikaal vlak veranderde er weinig tot niets. Ook de talrijke wisselingen in de line-up veranderden muzikaal weinig tot niets. Riot of Riot V zo u wil zorgde voor zestien full-albums waarvan ‘Armor Of Light’ uit 2018 het meest recente werkstuk is.

Het ook al Amerikaanse Sacred Reich werd in 1985 opgestart. Na vijftien hield men het in 2000 voor bekeken, om in 2006 opnieuw boven water te komen. Sacred Reich drukt zich muzikaal uit middels thrash metal en zorgde voor vier full-albums tijdens de eerste periode van activiteit. Na de heropstart teerde de band vooral op die albums tot het gezelschap in 2019 plots voor een split (met Iron Reagan) en een full-album (‘Awakening’) zorgde.

Het Spaanse Savaged is ook een zo goed als onbeschreven blad bij MUSIKA. We weten dat de band voor een mix van heavy metal en speed metal kiest, dat hun thuishaven Barcelona is en dat men in 2021 voor de ep ‘Knights Of metal’ zorgde. Voor de rest is Savaged een nobele onbekende.

Steel Preacher is afkomstig uit Koblenz / Arzbach, Duitsland alwaar de band in 2001 van start ging, al kent met ook een voorgeschiedenis als Claymore (tussen 1998 en 2000) en als Clans Of Claymore (tussen 2000 en 2001). Het gezelschap brengt zijn heavy metal met als inspiratiebronnen fantasy, bier en metal. Steel Preacher zorgde ondertussen reeds voor zes full-albums waarvan ‘Back From Hell’ uit 2021 het meest recente is.

Het Canadese Striker staat voor een mix van heavy metal en power metal en dat sinds de opstart in Edmonton, Alberta in 2007. Naast een demo, een ep, vier singles en een live-album, vind je in de discografie van Striker ook zes full-albums en daarvan is Play To Win’ uit 2018 de meest recente van.

Het Duitse Traitor nam deze naam pas aan in 2009 nadat men gestart was als Meatgrinder (2004) om dan de namen Patricide (2004-2006) en Premature Burial (tussen 2006 en 2009) te gebruiken. Traitor staat voor thrash metal en zorgde ondertussen voor een aardige discografie met o.a. vier full-albums waarvan ‘Exiled To The Surface’ uit 2022 het meest recente van is.

Trespass is nog zo’n legendarische Britse band die geassocieerd wordt met NWOBHM. Feit is dat de band in 1978 werd opgestart door de broertjes Sutcliffe als Track IV waarmee men covers bracht. In 1979 werd de naam gewijzigd tot het huidige Trespass. Een ep in 1981 bleek zowat het enige nalatenschap van de band die er in 1982 mee stopte. Er zouden nog wat onduidelijke periodes van activiteit komen, maar het is pas sinds 2014 dat de band terug actief is. Tegenwoordig sieren vier full-albums – het meest recente is ‘Wolf at The Door’ dat eerder dit jaar op de markt kwam – de discografie van Trespass.

Ook Tytan valt een beetje in de categorie “legendarische NWOBHM band”. Deze band werd in 1981 opgestart en zorgde voor de ep ‘Blind Men And Fools’ in 1982 vooraleer er in 1983 mee te kappen. Als bij wonder werd in 1985 het full-album ‘Rough Justice’ nog op de markt gebracht. Sinds 2010 probeert Tytan terug een plaatsje te bemachtigen in de muziek wereld. Het album ‘Justice: Served!’ uit 2017 is het enige werkstuk dat na de heropstart te verkrijgen is.

Sinds 1979 timmert het Amerikaanse Vicious Rumors aan zijn muzikale carrière. De band werd in Santa Rosa, Californië opgestart en staat voor een mix van heavy metal, power metal en groove metal. In de discografie van Vicous Rumors vind je o.a. dertien full-albums en daarvan is ‘Celebration Decay’ uit 2020 het meest recente van.

Het Duitse Vulture staat voor een muzikale mix van speed metal en thrash metal en dat sinds de opstart in 2015. Je kan in de discografie van Vulture ondertussen drie full-albums vinden en daarvan is ‘Dealin’ Death’ uit 2021 het meest recent van.

Het Finse Wheel is misschien een beetje een vreemde eend in de bijt op dit festival, want de band staat eerder voor progressive metal en dat terwijl de meeste bands zich hier muzikaal laten gelden met eerder traditional heavy metal. Naast een aantal ep’s vindt je ook twee full-albums in de discografie van deze in 2015 opgestarte band. Als we het goed hebben is de ep ‘Rumination’ uit 2022 het laatste werkstuk van de heren van Wheel.

Liefhebbers van eerder traditionele heavy metal, met slechts wat kleinere zijstapjes naar een ander muzikaal (sub)genre, zullen overduidelijk hun gading vinden tijdens Headbangers Open Air. Wij, van MUSIKA, vinden de programmatie alvast ontzettend goed en kijken er naar uit om een aantal bands te (her)ontdekken en de gevestigde waarden nog eens te zien schitteren. Meer info omtrent het Headbangers Open Air festival op 27, 28 en 29 juli in het Duitse Brande-Hörnerkirchen vind je alvast op de website van het evenement: www.headbangers-open-air.com