Dyscordia, 22 februari 2023.

Dyscordia, Aeveris, Patroness @ De Kreun, Kortrijk.

Na dertien jaar nam het Belgische Dyscordia afscheid van drummer Wouter Debonnet. Tijdens een vierdaagse tournee doorheen Vlaanderen wordt “nieuweling” Chevy Mahieu gepresenteerd. Eerste halte van deze vierdaagse trip: De Kreun te Kortrijk.

Patroness, uit de buurt van Antwerpen, werd in 2019 opgestart. De band mag deze avond openen en doet dit heel energiek en gedreven zoals we wel van de band gewoon zijn. Hun loodzware, donker gekleurde mix van doom, sludge en black past wonderwel met de lichtspel dat we te zien krijgen. Het is soms wat zoeken naar de muzikanten in de duisternis, terwijl ook een stevige rookontwikkeling de zichtbaarheid wat beperkt. Dat neemt niet weg dat het vijftal er echt wel goed en krachtig tegenaan gaat. Vocalist Guy Callens bedankt het publiek uitvoerig om (a) aanwezig te zijn op een woensdagavond en (b) om ook te blijven voor de eerste band van deze avond. Hij maakt ook een uitstapje doorheen het publiek en dat wordt door de aanwezigen best wel gesmaakt. Patroness legt de lat zodoende meteen vrij hoog voor de overige bands.

*Foto’s: Patroness*

Aeveris is afkomstig uit de buurt van Brugge en werd pas in 2021 opgestart, al hebben de muzikanten die dit gezelschap vormen al eerder ervaring opgedaan bij andere bands. Muzikaal is de band moeilijker in een bepaald hokje te plaatsen. We horen invloeden uit metalcore, maar ook uit thrash metal en alternative metal, zodat de term modern metal misschien het best de lading dekt. We moeten eerlijk bekennen dat we een beetje sceptisch waren over Aeveris, want noch het debuutalbum, noch de getuigenissen van kennissen, waren echt razend positief te noemen. Maar wat blijkt: Aeveris staat overduidelijk zijn mannetje. We krijgen immers een heel gedreven en energieke band te zien en te horen die duidelijk het klappen van de zweep kent. Zodoende moeten we dan ook toegeven dat, wat ons betreft, Aeveris voor een heel knappe set en geluid heeft gezorgd die we nog iets hoger inschatten dan de reeds sterke set van Patroness.

*Foto’s: Aeveris*

Dyscordia dan. Ja, wat kunnen we nog schrijven over deze band dat nog niet eerder geschreven werd? Ook nu weer zorgt dit gezelschap voor een schitterend muzikaal festijn om duimen en vingers bij af te likken. Het lijkt ons net alsof men met een nieuwe drummer een nieuw elan heeft gekregen want het spelplezier druipt hier wel van het podium af. Of, zoals vocalist Piet Overstijns het misschien wel heel passend verwoordt: “de gemiddelde leeftijd van Dyscordia is dankzij de aanwerving van Chevy gezakt van ergens in de zeventig naar drieëntwintig”. – Al nemen wij dat met een heel pak zout, want we denken niet dat iemand bij Dyscordia reeds de leeftijd van zeventig benaderd! – Hoe dan ook, we zagen een Dyscordia in topvorm in actie zodat elke toeschouwer met een tevreden en goed gevoel huiswaarts kon. Dyscordia kwam, zag en overwon immers, al is dit wel een echte thuiswedstrijd voor dit zestal.

Foto’s: Dyscordia*

Met dank aan Mike de Coene.

Tekst en foto’s: Luc Ghyselen.